Επίθεση Σαμαρά σε «επαγγελματίες κατευναστές»

Επίθεση Σαμαρά σε «επαγγελματίες κατευναστές»

Κριτική άσκησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός με διπλή, δημόσια παρέμβαση που έκανε

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της Παρασκευής μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χαραλαμπίδη αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο». Ο κ. Αντώνης Σαμαράς χωρίς να πει ποιοι είναι αυτοί οι «κατευναστές» έστειλε μήνυμα πως «καμία λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου».

Νωρίτερα μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με θέμα τον αγροτικό τομέα και τίτλο «Γαία Επιχειρείν» εκτόξευσε πυρά τόσο κατά της Ε.Ε. –κυρίως–, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και κατά της κυβέρνησης, καλώντας την να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «βλέπουμε την ηγεσία της Ε.Ε. να δαπανά δισ. ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά να μη διαθέτει πόρους για τους αγρότες», ενώ έκανε λόγο για «περίεργες θεωρίες που οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες», όπως «πράσινες συμφωνίες και υπερβολές που περιορίζουν την κτηνοτροφία». Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στην εξίσωση και την Τουρκία αναφερόμενος στις εισαγωγές προϊόντων, οι οποίες όπως είπε αυξάνονται διαρκώς. «Κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51.000 τόνοι φρούτα και λαχανικά», είπε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση, στην οποία άσκησε κριτική για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα. «Και εμείς εδώ είναι καιρός να αφήσουμε τις βολικές δικαιολογίες ότι για όλα μας φταίει η ΚΑΠ», είπε ο κ. Σαμαράς προχωρώντας σε προτροπές προς το Μαξίμου. «Θέλουμε ένα μοντέλο να στηρίξουμε τα εμβληματικά μας προϊόντα», με «έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, στη στήριξη, στην παρέμβαση, στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και στο μοντέλο που θέλουμε για το αύριο του αγροτικού τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως δεν μπορούμε «στον βωμό του εξισορροπισμού» να μην αναδεικνύουμε «τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα», καθώς «έχουμε τεράστια, μοναδική ποικιλότητα και ποιότητα. Δεν πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «απαραίτητες δομές και υποδομές υποστήριξης», ώστε να έχει ο παραγωγός –για παράδειγμα– να ποτίσει. «Δεν μπορούμε μετά να του ζητάμε να βγάλει παραγωγή», είπε, ενώ υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες με φράγματα. «Πλέον στην πολιτική μας πρέπει να μπουν λέξεις όπως η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα», κατέληξε. Εάν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, ο κ. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως «θα συνεχίσει να μεγαλώνει το 76% της απαισιοδοξίας των ίδιων των Ελλήνων αγροτών που παρουσίασε χθες το συνέδριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή