Στο κράτος τα 2/3 της αύξησης μισθού των εργαζομένων

Στο κράτος τα 2/3 της αύξησης μισθού των εργαζομένων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα για να διεκδικήσεις αύξηση. Στον μέσο εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος και αμείβεται με 1.168 ευρώ καθαρά τον μήνα, για να γίνει μια αύξηση μόλις 45 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει 90 ευρώ, δηλαδή τα διπλά, καθώς τα μισά θα τα πάρουν η εφορία και ο ΕΦΚΑ.

Αν ο εργαζόμενος συγκαταλέγεται στους «υψηλόμισθους» των 1.800-1.900 ευρώ καθαρά τον μήνα –αυτό το ποσό αντιστοιχεί, πλέον, στο διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας–, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα και ο εργαζόμενος θα εισπράττει περίπου τα… 37 ή το ένα στα τρία ευρώ.

Μεγάλες κρατήσεις

Το τεράστιο ποσοστό κρατήσεων, το οποίο ανέρχεται και στο 63% για όποιον φτάνει να φορολογείται με τον ανώτατο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως το πιο ισχυρό αντικίνητρο και για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας αλλά και για τη βελτίωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 27% μέσα στην κρίση.

Ο εργοδότης γνωρίζει ότι ακόμη και αν επωμιστεί το κόστος της αύξησης των αποδοχών για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των στελεχών του, οι πραγματικά κερδισμένοι είναι ο… ΕΦΚΑ και η εφορία.

Στο κράτος τα 2/3 της αύξησης μισθού των εργαζομένων-1

Ενα μεσαίο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα το οποίο σήμερα αμείβεται με 39.946 ευρώ τον χρόνο μεικτά, εισπράττει τελικώς 25.943,27 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης μαζί με τις δικές του εισφορές καταβάλλει 49.873,9 ευρώ. Ο εργαζόμενος λαμβάνει καθαρά στην τσέπη του 1.853 ευρώ τον μήνα. Αν αποφασίσει ο εργοδότης να κάνει μια αύξηση 1.000 ευρώ τον χρόνο στον εργαζόμενό του, κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος του δεν θα είναι 1.000 ευρώ αλλά 1.253 ευρώ λόγω εργοδοτικών εισφορών. Πόσα από αυτά τα 1.253 ευρώ θα εισπράξει ο εργαζόμενος; Τα… 469 ευρώ ή το… 37,43% του ποσού που θα πληρώσει ο εργοδότης. Ο υπάλληλος πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι τα καθαρά του έσοδα θα αυξηθούν μόλις κατά 33 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, θα έχει τη… ρετσινιά ότι με τα 1.886 ευρώ τον μήνα, που θα είναι ο νέος του καθαρός μισθός, θα συγκαταλέγεται στους λιγοστούς που λαμβάνουν μισθό 100% υψηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας.

Η «άσκηση»

Ακόμη και αν η ίδια «άσκηση» γίνει σε Ελληνα εργαζόμενο των 1.100 ευρώ καθαρά, το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ διαφορετικό. Μια αύξηση στις ετήσιες αποδοχές κατά 1.003 ευρώ θα κοστίζει στον εργοδότη 1.253 ευρώ, αλλά ο εργαζόμενος θα εισπράξει 640 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Στη Γερμανία ένας υπάλληλος που θα διεκδικήσει να αυξήσει τα μεικτά του από τα 40.000 στα 41.000 ευρώ θα έχει την ακόλουθη τύχη: για μια αύξηση των μεικτών αποδοχών κατά 956 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει 1.140 ευρώ και τελικώς ο εργαζόμενος θα εισπράξει 494 ευρώ. Ο συντελεστής της καθαρής αύξησης είναι 44%, δηλαδή 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το 37% της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή