Σταύρος Τζίμας ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο Ερντογάν και ο ποιητής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν μπορεί να έχει ανοίξει πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και να εξακοντίζει φοβέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν σημαίνει όμως ότι έχει αφήσει εκτός βεληνεκούς του τα Βαλκάνια. Ο «πόλεμος» εκεί γίνεται για το ξερίζωμα των θυλάκων του Φετουλάχ Γκιουλέν, που εντοπίζονται κυρίως σε δίκτυα ιδιωτικών σχολείων. Μέχρι τώρα πίεζε τις κυβερνήσεις να κλείσουν τα σχολεία και να του παραδώσουν τους «τρομοκράτες». Πριν από μερικές ημέρες προχώρησε σε απαγωγές στο Κόσοβο και ταυτόχρονα, μέσω της προπαγάνδας, επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους απλούς Αλβανούς ότι δήθεν οι γκιουλενιστές ετοιμάζουν στις χώρες τους πραξικοπήματα! Στην επιχείρηση χειραγώγησης των αλβανικών πληθυσμών της Βαλκανικής διά της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησής τους ο ισλαμιστής ηγέτης δείχνει να έχει ξεπεράσει τα ανεκτά για εκείνους όρια. Ακουμπάει την ευαίσθητη χορδή των Αλβανών, που είναι ο εθνικισμός, εξ ου και οι αντιδράσεις για την ενέργεια στο Κόσοβο. Η ρήση του εθνικού τους ποιητή Πάσκο Βάσα ότι «η θρησκεία των Αλβανών είναι ο αλβανισμός» απηχεί την πραγματικότητα, η οποία και λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιχειρούμενη νεοοθωμανική διείσδυση.

Οι Αλβανοί μπορεί να καλοβλέπουν τα χρήματα για τζαμιά και τις τουρκικές επενδύσεις, ελάχιστοι όμως επιθυμούν να ζήσουν σε ένα μοντέλο «δημοκρατίας» σαν αυτό που ο Ερντογάν έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα του. Εχουν στη συντριπτική πλειονότητα στραμμένο το βλέμμα στη Δύση, όπου βλέπουν το μέλλον τους και, κυρίως, αυτό των παιδιών τους. Πάνω απ’ όλα αισθάνονται ότι το Ισλάμ, ειδικά το ριζοσπαστικό, υποσκάπτει την εθνική τους ταυτότητα. Γνωρίζουν, εξάλλου, από τα σχολικά τους βιβλία ότι οι προγονοί τους πολέμησαν για να αποτινάξουν τη σκλαβιά των Οθωμανών και να χειραφετηθούν ως έθνος. Πρόσφατα έγιναν στη Σκόδρα τα εγκαίνια ενός υδροηλεκτρικού φράγματος με χρήματα από την Τουρκία και οι κατασκευαστές λάξευσαν στην πρόσοψη μια μεγάλη τουρκική σημαία. Τη νύχτα κάποιοι πήγαν και την κατέστρεψαν. «Ηταν πρόκληση, εμείς πολεμήσαμε τους Οθωμανούς που μας είχαν επί αιώνες σκλάβους, δεν μπορούμε τώρα να ξυπνάμε κάθε πρωί και να αντικρίζουμε τη σημαία τους», δήλωσε ένας ντόπιος σε τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων.

Και μπορεί ο Ερντογάν να θεωρεί εαυτόν «αφέντη» των μουσουλμάνων της Βαλκανικής, όταν όμως επισκέφθηκε τα Σκόπια, ο ηγέτης των εκεί Αλβανών Αλί Αχμέτι αρνήθηκε να τον συνοδεύσει σε περιοδεία του στα αλβανικά χωριά, ούτε επέτρεψε στους υπουργούς του να τον ακολουθήσουν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ