Οι 36 «υιοθεσίες» ανήλικων παιδιών πιλότων από τη Βουλή

Οι 36 «υιοθεσίες» ανήλικων παιδιών πιλότων από τη Βουλή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, την οποία γνωστοποίησε με σχετική του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, να προχωρήσει άμεσα στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων παιδιών του,  η «Κ» ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι η Βουλή έχει προβεί σε ανάλογες αποφάσεις υιοθετώντας ανήλικα παιδιά των πιλότων αεροσκαφών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη το 2008 από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Φίλιππου Πετσάλνικου, το Σώμα υιοθέτησε το σύνολο των ανήλικων παιδιών των πιλότων που έχασαν την ζωή τους «στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996 ως σήμερα».

«Η συμβολική υιοθεσία των παιδιών αυτών από την Βουλή των Ελλήνων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Πετσάλνικος από το βήμα της Βουλής.

Εκείνη τη χρονική περίοδο η απόφαση αφορούσε σε 29 επιπλέον ανήλικα παιδιά, πέραν των ανηλίκων παιδιών του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του Ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη – για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 – και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα. 

Η Βουλή είχε λάβει μέχρι σήμερα απόφαση υιοθεσίας για συνολικά 36 ανήλικα παιδιά, για τα οποία καθόρισε να καταβάλει ένα ορισμένο ποσό μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ σε περίπτωση που σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.

Το ποσό είχε καθοριστεί στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια νέα τροποίηση, αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι τα δύο παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου θα λαμβάνουν 18.000 ευρώ ετησίως. 

Αναλυτικά τα περιστατικά για τα οποία έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση η Βουλή:

Για να δείτε το χρονολόγιο σε βελτιωμένη μορφή, πατήστε εδώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή