Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών η Ελλάδα

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών η Ελλάδα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον Σταύρο Κοντονή, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ αναφέρει ότι «η Ελλάδα γίνεται τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ενώ ζητά και την έκδοση των «8» το συντομότερο δυνατό. 

«Από το 2016, οπότε και έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έχει αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες από τη χώρα μας και έχει αρνηθεί επανειλημμένως να εκδώσει τους στρατιωτικούς στην Τουρκία. Η απόφαση του δικαστηρίου για την "απελευθέρωση" του ενός έχει αναστατώσει την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά στη συνέχεια έδωσε καταφύγιο και προστάτευσε τους τρομοκράτες που ευθύνονται για αυτό, κάτι που έχει επισκιάσει την ελληνοτουρκική αλληλεγγύη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Γκιουλ. 

Εξάλλου, σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης «η γείτονας και φίλη Ελλάδα ποτέ δεν το αποδέχτηκε, δεν είδε ως νόμιμο και καταδίκασε την αθέμιτη απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία με το πραξικόπημα που έγινε ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Όμως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες και τους δίνει καταφύγιο και αυτό επισκιάζει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα αιμοβόρα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και συνελήφθησαν ενώ πέρασαν ή προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Η Ελλάδα είναι σαν να έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών.Θέλουμε να δούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έμειναν μόνο στα λόγια ότι θα στηρίξουν την Τουρκία που εκτέθηκε από το πραξικόπημα».

Απευθυνόμενος στον Σταύρο Κοντονή ο Γκιουλ αναφέρει επίσης: «Αναμένω να ακολουθήσετε τον δρόμο της απέλασης των τρομοκρατών οι οποίοι δεν πρέπει να προστατεύονται σε κανένα μέρος του κόσμου. Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να μην προστατεύονται οι τρομοκράτες. Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Είναι η στάση που πρέπει να έχει κάθε κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι κανένας από εμάς δεν επιθυμεί αυτό το θέμα να μείνει ως μια πληγή στους λαούς μας».

Πρόκειται για ακόμη μια οξεία αντίδραση από την πλευρά της Αγκυρας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχαν προηγηθεί, χθες, Παρασκευή η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «ασφαλές λιμάνι» για τους εχθρούς της Τουρκίας, αλλά και σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος, που ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ «έδειξε ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι για ακόμα μία φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την Πέμπτη τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο Αξιωματικό, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, με την απόφαση του, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.

Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του. Με τη σημερινή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Αγκυρα επιμένει για την έκδοση τους, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε αρνητική. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή