Μάννα εξ ουρανού η Airbnb για την Αττική

Μάννα εξ ουρανού η Airbnb για την Αττική

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερα από 8.500 υπολογίζονται πλέον τα ακίνητα που διατίθενται στην Αττική με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ζήτηση, καταγράφονται πλέον 6.750 αγγελίες ακινήτων που απευθύνονται σε ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, το 58% των ακινήτων, ή 3.903, είναι καταχωρισμένο από εταιρείες και επενδυτές της αγοράς ακινήτων, Ελληνες και από το εξωτερικό, δείγμα ότι σταδιακά η σχετική δραστηριότητα γίνει πιο επαγγελματική και φεύγει από τα χέρια των ιδιωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας AirDNA, που αναλύει τις αγγελίες που καταχωρίζονται στην Airbnb, προκύπτει ότι το μέσο εκτιμώμενο εισόδημα για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα, διαμορφώνεται πλέον σε 700 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση δεν ξεπερνάει τα 46 ευρώ. Περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, το ιστορικό κέντρο, που καλύπτει την Πλάκα και το Μοναστηράκι, ο Κεραμεικός και το Θησείο έχουν εξελιχθεί πλέον σε «χρυσωρυχεία» για τους ιδιοκτήτες τους, καθώς αυτά τα εκτιμώμενα μηνιαία έσοδα είναι ακόμα υψηλότερα και κινούνται μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ, πολύ περισσότερα, δηλαδή, σε σχέση με μια συμβατική μίσθωση μακροχρόνιου ορίζοντα, που δεν θα απέφερε πάνω από 500 ευρώ. Ως εκ τούτου, η σχετική δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως επικερδής, ακόμα και αν συνυπολογιστεί ότι ο ιδιοκτήτης καλείται να επωμιστεί όλα τα λειτουργικά έξοδα (κοινόχρηστες δαπάνες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΕΝΦΙΑ, συντήρηση). Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η βελτίωση της εικόνας και σε άλλες συνοικίες του κέντρου, όπως, για παράδειγμα, στα Εξάρχεια, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αγγελιών σε όλη την Αττική, με 576 ακίνητα και μέσο μηνιαίο εισόδημα ύψους 620 ευρώ. Αντιστοίχως, μεγάλη ζήτηση καταγράφει και ο Νέος Κόσμος, με 422 αγγελίες ακινήτων, όπως επίσης και το Παγκράτι, με 320 αγγελίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του δικτύου μεσιτικών γραφείων «Ακίνητα-Πόλις» Κοσμά Θεοδωρίδη, μετά το Κουκάκι και τις περιοχές του ιστορικού κέντρου, σταδιακά η ζήτηση επενδυτών και ενοικιαστών έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και προς άλλες γειτονιές του κέντρου. «Μετά τα Εξάρχεια, το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της ζήτησης τους τελευταίους μήνες, καθώς το κόστος τους είναι σαφώς περισσότερο προσιτό, σε σχέση π.χ. με το Κουκάκι, όπου οι αξίες έχουν ξεπεράσει ακόμα και το επίπεδο πριν από την οικονομική κρίση». Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κοντά (ιδίως το Παγκράτι) στα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας και διαθέτουν πάρα πολλά διαμερίσματα μικρής επιφάνειας σε προσιτές τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα να κρίνονται ιδανικές για την αξιοποίηση της αυξανόμενης δημοφιλίας των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Εκτός όμως από το κέντρο, κινητικότητα καταγράφεται και στα παράλια της Αττικής, σε όλο το μήκος της παραλιακής Αθηνών – Σουνίου (Αθηναϊκή Ριβιέρα), αλλά και σε περιοχές της Λαυρεωτικής, όπως το Πόρτο Ράφτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γλυφάδα καταγράφονται πλέον 340 αγγελίες ακινήτων που διατίθενται μέσω Airbnb, με το μέσο εισόδημα να ανέρχεται σε 635 ευρώ/μήνα. Στον αντίποδα, χαμηλή είναι η διείσδυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα δυτικά, ανατολικά και ασφαλώς και στα βόρεια προάστια, όπου οι σχετικοί αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου οι αγγελίες δεν ξεπερνούν τα 62 ακίνητα, με το μέσο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ. Εν ολίγοις, μία από τις ακριβότερες γειτονιές της Αθήνας δεν μπορεί να συναγωνιστεί περιοχές του κέντρου, όπως το Κουκάκι, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προσδοκούν ποσά ακόμα και πάνω από τα 800 ευρώ/μηνιαίως.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών, ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά.

Επιπλέον, 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871. Ετησίως, αυτά τα ακίνητα συνιστούν μια αγορά 1,7 δισ. ευρώ (εκτίμηση για το 2017). Περίπου 860 εκατ. ευρώ αφορούν τη δαπάνη για τη διαμονή των ξένων επισκεπτών, ενώ τα υπόλοιπα τις δαπάνες αυτών των ανθρώπων για τις ημέρες της διαμονής τους σε σίτιση, ψυχαγωγία κ.λπ.

Οι έλεγχοι δεν φέρνουν επιβράδυνση

Καμία επιβράδυνση δεν προκύπτει στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τους φοροελέγχους και να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να εγγράψουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε συνδυασμό με τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται όπως και οι συμβατικές μισθώσεις – με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τα 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά.

Με τον νεότερο νόμο 4472/2017 απελευθερώθηκε η σχετική δραστηριότητα, αφήνοντας τον κλάδο να λειτουργήσει χωρίς προσκόμματα. Oι όποιοι περιορισμοί θα επαφίενται στην κρίση του εκάστοτε υπουργού και εφόσον προκύπτει ανάγκη. Για παράδειγμα, αν κριθεί ότι αποκλείεται ο τοπικός πληθυσμός από την εύρεση στέγης, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, θα μπορεί να επιβάλλονται περιορισμοί, όπως ότι κάθε ακίνητο δεν θα μπορεί να μισθώνεται από ιδιώτη για περισσότερες από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων το όριο ορίζεται ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή στις 60 ημέρες, ουσιαστικά μόνο για την υψηλή τουριστική σεζόν. Αν το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ (από το σύνολο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται), τότε απαλλάσσεται τυχόν χρονικών περιορισμών. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη και για επιβολή περιορισμού στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ακινήτων. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα δύο για κάθε ΑΦΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή