ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς - Στόλτενμπεργκ για Τουρκία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα ελληνοτουρκικά τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν, χθες, το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Από την Αθήνα έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς εκτιμάται ότι η Συμμαχία είναι δυσαναλόγως ουδέτερη. Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, μια πόλη της συμμαχικής –στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ– Τουρκίας. Οι γενικότερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο αποτελούν, ούτως ή άλλως, ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου στις Βρυξέλλες, της οποίας το βασικό σκέλος των εργασιών θα εξελιχθεί σήμερα.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με τους ΥΠΕΞ Νορβηγίας και Καναδά.

Στη χθεσινή συζήτηση Κοτζιά - Στόλτενμπεργκ, η διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονοματολογική διαφορά δεν συζητήθηκε παρά μόνο ως δευτερεύον θέμα. Ωστόσο, χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να παρατήσει τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού. Οπως είπε σε συνέντευξή του στον βουλγαρικό σταθμό TV BTV, ακόμη και αν δεν βρεθεί η λύση τώρα, θα γίνουν και άλλες προσπάθειες σε τρεις ή σε έξι μήνες. Επίσης, ανέφερε ως πολύ σημαντική προϋπόθεση να μην αφαιρεθεί από τον λαό του η ταυτότητά του μέσα στην ΠΓΔΜ. Πρακτικά, ο κ. Ζάεφ σκιαγραφεί την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησής του, που είναι η χρήση του νέου ονόματος να μην αφορά το εσωτερικό της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στον τουρκικό Τύπο παρουσιάστηκαν τμήματα των απολογιών των δύο στρατιωτικών. Πρόκειται για μια εκδοχή η οποία ενισχύει το σενάριο μιας μάλλον συνηθισμένης διαδικασίας στα σύνορα που κατέληξε στη σύλληψη του ανθυπολοχαγού Αγγ. Μητρετώδη και του λοχία Δ. Κούκλατζη, όπως τουλάχιστον αυτές αναπαρήχθησαν από τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ» ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης, επικεφαλής της περιπόλου, επισήμανε ότι συνεργάστηκαν με τις τουρκικές αρχές, αναμένοντας ότι το περιστατικό θα έληγε δίχως περαιτέρω περιπλοκές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ