Αυστηρή εποπτεία αντί καθαρής εξόδου

Αυστηρή εποπτεία αντί καθαρής εξόδου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πουλήσει την καθαρή έξοδο στους Ευρωπαίους. Ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής, τελών σε κατάσταση αφόρητης εφίδρωσης, είπε: «Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή». Πετάχθηκε ο κ. Τσίπρας, απρόσκλητος: «Εμείς δουλεύουμε για να είναι μια σαφής έξοδος, τόσο σαφής όσο και καθαρή». Αυτά στο πλαίσιο της γνωστής αβροφροσύνης Γιούνκερ.

Την επόμενη μέρα, στη Σόφια συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών και συνέβησαν τα ακόλουθα (με τη σειρά που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου). Η τρόικα ενημέρωσε για την «πρόοδο της τέταρτης αξιολόγησης». Ο υπουργός Τσακαλώτος «παρουσίασε μια σύνοψη της αναπτυξιακής στρατηγικής». Πληροφορήθηκαν για την τεχνική προετοιμασία που έχει γίνει για τον μηχανισμό προσαρμογής (του χρέους) στην πορεία της οικονομίας (πρόκειται για το σχέδιο του Bercy, όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας). Τέλος, «συζήτησαν για την πιθανή μορφή που μπορεί να πάρει» το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε προς τα πού οδεύουμε και σε τι ακριβώς πρέπει να υπολογίζουμε για το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η χώρα όταν θα έχουν λήξει η τρέχουσα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που την ακολουθεί. Ο κ. Σεντένο είπε συγκεκριμένα: «Ως προς τη μελλοντική εποπτεία επί των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών εξελίξεων, το Eurogroup θα βασιστεί στην πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή της αποκαλούμενης “αυστηρής εποπτείας” (enhanced surveillance)».

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει για τα τρία άλλα κράτη, που είχαν μπει σε μνημονιακή παρακολούθηση (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) θα δεχθεί ένα πλαίσιο ελέγχων πιο συστηματικό (περισσότεροι από δύο έλεγχοι ανά έτος) και πολύ πιο παρεμβατικό.

Οπως εξηγείται στα νομικά κείμενα των σχετικών κανονισμών (που έχουν ισχύ νόμου για όλους), το καθεστώς «αυστηρής εποπτείας» προβλέπει τακτικούς ελέγχους, παροχή πρόσθετων πληροφοριών, ενώ η Κομισιόν μπορεί, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ακριβώς ό,τι θα ίσχυε αν είχαμε ζητήσει «προληπτική γραμμή». Μόνον που τότε θα μπορούσαμε, σε περίπτωση ανάγκης, να ζητήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ τώρα, όπως γλαφυρά το έθεσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ: «Είναι άλλο να κουβεντιάζετε με τους δικούς μας γραφειοκράτες και άλλο να μιλάτε με τις αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή