Τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνική κανονιοφόρο ανοιχτά της Λέσβου

Τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνική κανονιοφόρο ανοιχτά της Λέσβου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστο περιστατικό που εγείρει ερωτηματικά σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (στις 4:00 πμ) στο Αιγαίο, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο έnεσε πάνω σε ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.),η οποία έκανε περιπολία ανοιχτά της Λέσβου. 

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», σημαίας Τουρκίας, έχει παραβιάσει διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), το οποίο περιγράφει μάλιστα το περιστατικό ως «επακούμβηση». 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο "Αρματωλός", στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «Αρματωλός», στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΝ.

Η κανονιοφόρος συνεχίζει την αποστολή της, καθώς δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές ούτε υπήρξαν τραυματίες. 

Ανάλογο περιστατικό υπενθυμίζεται ότι έχει σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός μετά από επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια. 

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή