Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η Μονή Καισαριανής, ο λοιμός, ο νάρθηξ

Κύριε διευθυντά
Η επίσκεψη του πρίγκιπος Καρόλου στην Ελλάδα, τον οποίον, ως φαίνεται, διακρίνει μια έντονος ροπή προς την Ορθοδοξία και η επίσκεψη της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, στη Μονή της Καισαριανής, μου δίνει την αφορμή να μεταφέρω στις στήλες της «Κ» το ιστορικό του νάρθηκος της Μονής, όπως αυτό αλίευσα από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της 13-12-1888, κατά την οποίαν, «ο Παρθενών ην έτι σώος, ότε περί το 1682 φοβερός λοιμός ενέσκηψεν εις την πόλιν των Αθηνών· εις τοιαύτας δε τότε περιστάσεις, το αρχοντολόγιον των Αθηνών εφιλοτιμείτο όπως ποιή έργα ευσεβή, έργα και αυτήν αυτών την μνήμην μεταβιβάζοντα από γενεάς εις γενεάν, διά τούτο ο τότε ακμάζων ευγενής οίκος των Μπενιζέλων εκ φόβου καταφυγών εις την μονήν Καισαριανής ως ευσεβές και ιερόν αφιέρωμα, προσκαλέσατο τον περίφημον Πελοποννήσιον βυζαντινόν αγιογράφον Ιωάννην τον Υπατον, όπως ούτος ιστορήση τον νάρθηκα της μονής και όστις τω όντι επί ηγουμένου του σοφωτάτου Ιεροθέου λαμπρώς την εαυτού εν τω νάρθηκι τούτω ανέπτυξε τέχνην [...]».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Μια συμπεριφορά αυτοκαταστροφική

Κύριε διευθυντά
Η χώρα βιώνει επικίνδυνη υπαρξιακή κρίση, επίκειται η προβληματική αξιολόγηση των μνημονίων και οι τράπεζες λειτουργούν με capital controls. Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας μιλάει συνεχώς για «καθαρή έξοδο στις αγορές» που, κατά τις προεκλογικές του εξαγγελίες, «θα χορεύουν» στα σαλπίσματά του! Ομως, όσο πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προβλέπεται ασυγκρίτως δυσμενέστερη εκείνης των μνημονίων, από άποψη χρονικής διάρκειας και ύψους επιτοκίων. Ούτε βέβαια συγκινούνται αυτές για λόγους πολιτικούς και αλληλεγγύης. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει ενισχυθεί οικονομικώς από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Το τελευταίο μάλιστα δάνειο με διμερείς συμβάσεις, των 53 δισ. ευρώ με 7‰ (τοις χιλίοις), μάς έσωσε από καταστροφική χρεοκοπία.

Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και λόγω των τεράστιων λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. αποκλείεται να χορηγήσουν νέες παροχές στην Ελλάδα και μάλιστα με τόσο ευνοϊκούς όρους, όπως στο παρελθόν. Επίσης, ξένα ΜΜΕ αλλά και πολίτες διατυπώνουν συνεχώς παράπονα εις βάρος μας, για καθυστερήσεις αναφορικά με τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις, για μη αναγνώριση της αλληλεγγύης τους ή και για αχαριστία!

Το χειρότερο, όμως, λόγω άγνοιας και ιδεοληψιών, θρησκευτικών – εθνικιστικών – μαρξιστικών – τριτοκοσμικών, είναι κατάδηλη η εχθρική στάση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων κατά των εταίρων μας στην Ε.Ε., στην οποία αναμφισβήτητα ανήκει το μέλλον της χώρας. Κατά περιόδους μάλιστα έχουν διατυπωθεί ασύστολα ψεύδη και ύβρεις εναντίον τους (καπιταλιστές, εκμεταλλευτές, τοκογλύφοι κ.λπ.), από πολιτικούς που σήμερα κυβερνούν τη χώρα, αλλά και από Ιεράρχες που μετέχουν στην εξουσία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κυρίως μέσω της παιδείας, από τότε που συστάθηκε το ελληνικό κράτος. Σε βαθμό μάλιστα που σπάνια γίνεται λόγος για τον αναγκαίο, ιδίως σήμερα, χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

Συμπερασματικά, όπως πορευόμαστε, το πιθανότερο είναι να προστρέξουμε ξανά, κάτω όμως από χειρότερες συνθήκες, στους εταίρους μας για σωτηρία. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα –λαός και κράτος– συμπεριφέρεται αυτοκαταστροφικά, λες και έχει βαλθεί να αυτοκτονήσει!

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Υπερπλεόνασμα φιλοφρονήσεων

Κύριε διευθυντά
Οι φιλοφρονήσεις όλων των ξένων πολιτικών που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτες, και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος πάντα σκορπά αγκαλιές και φιλιά σε όλους. Είναι επόμενο να δηλώνει ότι περνά υπέροχα στην Ελλάδα. Οσο για τις πολιτικές δηλώσεις, πρέπει κάποιος να τις αναλύσει, όπως και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων που λέγουν ότι όλα θα πάνε καλά μετά τα μνημόνια, αλλά επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις τις οποίες δεν βλέπουμε, διότι χωρίς αυτές η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά. Ολα τα έχουμε δει σε αυτή τη χώρα. Κανείς δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά. Αλλο πρωτοφανές παράδειγμα είναι το τελευταίο με την παραίτηση του κ. Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Διαβάσατε ποιος τον αντικατέστησε; Κάποιος πολύ «διανοούμενος» Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, και για να καταλάβετε την ποιότητα του λόγου του και με τι χυδαιότητες απαξιώνει τους ξένους, με ανακοίνωση τον Απρίλιο 2016, τους αποκάλεσε «κουφάλες Ευρωπαίοι» και άλλες ποταπές εκφράσεις. Οι Ευρωπαίοι είναι υπερήφανοι για τους αρχαίους Ελληνες, που έχτισαν Παρθενώνες και άλλους ναούς, γι’ αυτό έρχονται και προσκυνούν αυτά τα αξιοθαύμαστα έργα, που εμείς είμαστε ανίκανοι να τα διατηρήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

Δημ. Σκεπαρνιας, Γενεύη

Τόποι μαραζώνουν λόγω «Καλλικράτη»

Κύριε διευθυντά
Το σύνθημα της αποκέντρωσης χρησιμοποιήθηκε ως προσωπείο της συγκεντρωτικής πολιτικής του γραφειοκρατικού υδροκεφάλου της χώρας. Σας γράφω για το θανατηφόρο πλήγμα που κατέφερε ο «Καλλικράτης», όπως ευστόχως επιστέλλει αναγνώστης σας, γράφοντας για το εις βάρος της Αιδηψού ανοσιούργημα, και επιμόνως καταγγέλλει ο κ. Γιανναράς, στηλιτεύοντας τη δολοφονική πολιτική εναντίον των κυττάρων της ελληνικής συλλογικής ύπαρξης και παρουσίας – των Κοινοτήτων. Πολλά είναι τα παραδείγματα σαν της Αιδηψού. Περιορίζομαι σε ένα που δεν έχει τα ιστορικά και τουριστικά διαπιστευτήρια της πόλεως του Σύλλα, διαθέτει όμως την πανάκριβη μαρτυρία της ακμής του νεότερου Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς στις πιο κρίσιμες και πιο ευαίσθητες περιοχές της τουρκοπατημένης πατρίδας.

Αναφέρομαι στο Τσοτύλι της παλιάς επαρχίας Ανασελίτσης, του Καζά των Σερβίων και του Βιλαετίου του Μοναστηρίου. Η τουρκική κατάκτηση βρήκε στον τόπο του μια πολίχνη, μάλλον βέβαιη, αν και όχι απόλυτα εξακριβωμένη, και έστειλε τους κατοίκους της στα γύρω ορεινά (Σμόλικα, Γράμμο κ.λπ.) από τα οποία άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά και να το επανεποικίζουν τους τελευταίους αιώνες. Ο 19ος αιώνας έδειξε τη δύναμη του ελληνικού κυττάρου. Στο Τσοτύλι, που αναπτυσσόταν εμπορικά με τα περίφημα παζάρια του και τις μεγάλες εμποροπανηγύρεις της εποχής, ιδρύθηκε πλήρες ελληνικό Γυμνάσιο και Οικοτροφείο που ακτινοβόλησαν στην αυτοκρατορία του Σουλτάν Χαμίτ. Ακόμη και στην ελεύθερη χώρα. Το κυριότερο: Εγιναν έπαλξη και ακρόπολη του Ελληνισμού και διατήρησαν τον χαρακτήρα τους αυτόν και στα νεότερα χρόνια, μέχρι των εσχάτων, στα οποία παρουσιάστηκαν τα γνωστά ζητήματα με τους προς Δυσμάς και προς Βορράν γείτονες. Ποιο ήταν, εν όψει της ερήμωσης της υπαίθρου και της πληθυσμιακής αποψίλωσης κρίσιμων στρατηγικά περιοχών της χώρας, το ζητούμενο; Μήπως η υποβοήθηση της ερήμωσης, της παρακμής και της επαπειλούμενης πλήρους δημογραφικής αλλοίωσής τους; Αν ναι, τότε ο «Καλλικράτης» πέτυχε τον σκοπό του. Κατάργησε τον Δήμο Τσοτυλίου (και τους άλλους δήμους της ίδιας περιοχής), τους συνένωσε σε έναν και άφησε μια τεράστια έκταση ελληνικών εδαφών στο έλεος της απόλυτης κρατικής εγκατάλειψης.

Η ίδια κυβέρνηση του ψευδο-«Καλλικράτη» τόλμησε να πλήξει και την εθνική ιστορία των Εκπαιδευτηρίων Τσοτυλίου καταργώντας το Λύκειο Τσοτυλίου, με το άθλιο πρόσχημα ότι αφού διασώζεται το Γυμνάσιο Τσοτυλίου δεν πλήττεται η ιστορία του. Πολύ περισσότερο επειδή ο γενικός ξεσηκωμός τούς ανάγκασε να διατηρήσουν σ’ αυτό τις λυκειακές τάξεις.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Τσοτύλι

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ