Το παζλ του τρόμου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει σημάδια απότομης επιδείνωσης. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν, η ενεργή εμπλοκή των Ισραηλινών εναντίον των περσικών θέσεων στη Συρία και η παράλληλη αδυναμία των Ευρωπαίων να επέμβουν με κάποιο συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο στην περιοχή θα έχουν επιπτώσεις, οι οποίες δύσκολα θα περιοριστούν στην καθημαγμένη Συρία ή το σταθερότερο, αλλά ακόμα εύθραυστο Ιράκ. Μία από τις χώρες που θα δεχθούν σίγουρα πίεση, καθώς είναι πολλαπλώς εκτεθειμένες σε αυτό το ευρύ μέτωπο αστάθειας, είναι η Τουρκία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους και προσπάθεια για να διατηρήσει τη θέση της στην περιοχή, ενώ, παράλληλα, η οικονομική κατάστασή της θα χειροτερέψει. Ολο αυτό το μείγμα με μαθηματική ακρίβεια θα επηρεάσει την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα.

Περιττό να ειπωθεί ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να ανησυχεί την Αθήνα, η οποία δεν πρέπει να επαναπαύεται στις ευαίσθητες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί λόγω, μεταξύ άλλων, των πιέσεων που ασκούν και οι σύμμαχοί μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Οι πρώτες επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ορατές. Η Τουρκία, προφανώς, χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, ωστόσο, λόγω της προεκλογικής περιόδου και της ανάγκης ολοκληρωτικού ελέγχου που έχει το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό, οι όποιες δυνατότητες διαχείρισης των ροών προσφύγων και μεταναστών μειώνονται έτι περαιτέρω. Εν ολίγοις, το καλοκαίρι μπορεί να μετατραπεί ξανά σε ένα «μίνι 2015», όταν οι προσφυγικές ροές είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περνούν από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά και μετά μέσω της Ειδομένης, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπρόσθετα, πιθανές νέες ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν θα μειώσουν και τη ροή φθηνού ιρανικού πετρελαίου προς τα δυτικά.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα θορυβεί τους Βορειοευρωπαίους, πόσο μάλλον την Ελλάδα που βρίσκεται σε μια διαδικασία βραδείας ανάκαμψης, η οποία με το παραμικρό θα μπορούσε να υπονομευθεί. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η απλή διεκπεραίωση ενός οικονομικού προγράμματος και η κουτοπόνηρη επιστροφή στον πελατειασμό δεν αρκούν για να σώσουν την παρτίδα. Απαιτούνται εθνικές πολιτικές με σκοπό η χώρα να θωρακιστεί από ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο θα αργήσει να επανέλθει στην ομαλότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή