Αμεση Ανάλυση: Συμφωνία για «τέταρτο Ιλιντεν»;

Αμεση Ανάλυση: Συμφωνία για «τέταρτο Ιλιντεν»;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη φημολογία, περί συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων σε σύνθετη ονομασία πέραν των όσων έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανή λύση, διακινείται τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια, μετά και την συνάντηση στην Σόφια των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και το κλίμα αισιοδοξίας το οποίο εξέπεμψαν.

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημητρόφ, ανέφερε στην «Κ» πως οι δυο πλευρές έχουν έλθει κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Ιλιντέντσκα Μακεντονίγια» που έχει αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Ιλιντεν (Προφήτη Ηλία) και στην ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών του «μακεδονικού έθνους», σύμφωνα με τα Σκόπια. 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά την επιστροφή του σήμερα στα Σκόπια ο κ. Ζ. Ζάεφ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO DPMNE για τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Αλ. Τσίπρα πάνω στο θέμα αυτό.

«Το όνομα αυτό είναι δεμένο με την ιστορία μας και θεωρείται πιο εύκολο να περάσει στην κοινωνία και να ισχύσει erga omnes, ενώ δεν παραπέμπει στην αρχαία, αλλά στη νεότερη Μακεδονία», εξήγησε και υποστήριξε ότι και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που είναι ενήμερο, δεν θα αντιταχθεί.

Όπως επίσης ενήμερες επ' αυτού φέρονται να είναι η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ.

Η λέξη Ιλιντεν είναι για τους γείτονες ένα μυθικό όνομα, που σχετίζεται με την εθνική τους αφύπνιση.

Ανήμερα του Αγίου Ηλία (Ιλιντεν στην γλώσσα του), στις 20 Ιουλίου το 1903 (στην ΠΓΔΜ γιορτάζεται με το παλαιό ημερολόγιο δεκατρείς μέρες μετά) στην πόλη Κρούσεβο της Μακεδονίας, σημειώθηκε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών από ένοπλα αντάρτικα τμήματα, «μακεδονικά» κατά τα Σκόπια, «βουλγάρικα» κατά την Σόφια.

Η εξέγερση επνίγη στο αίμα από τα οθωμανικά στρατεύματα άλλα έκτοτε, καταχωρήθηκε στην συλλογική συνείδηση του σλαβομακεδονικού στοιχείου ως εθνικό ορόσημο και μέχρι πρόσφατα ο εορτασμός του αποτελούσε σημείο τριβής με την Βουλγαρία.

Η εξέγερση της 20ης Ιουλίου του 1903, θεωρείται το πρώτο θεμέλιο του «μακεδονικού κράτους» στην χώρα αυτή όπου αποκαλείται το «πρώτο Ιλιντεν» και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ακολούθησαν το «δεύτερο Ιλιντεν» με την ίδρυση το 1944, από τον Τίτο της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που απετέλεσε  και την πρώτη μορφή οργανωμένου «μακεδονικού κράτους» και το «τρίτο Ιλιντεν», το 1991 με την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητου κράτους.

Θα υπάρξει και «τέταρτο Ιλιντεν», σε συμφωνία με την Ελλάδα, όπως θέλουν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, που πάντως δεν διασταυρώνονται και γι' αυτό μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς οι δυο πλευρές τηρούν σιγή;

«Κοντός ψαλμός», άλλα σε κάθε περίπτωση μια άλλη συζήτηση θα ανοίξει αφού από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και πολιτικών κομμάτων, απορρίπτεται η παρουσία του όρου Μακεδονία, έστω και αν αυτό δεν παραπέμπει σε ιστορικό προσδιορισμό. 

Ολα αυτά συζητούνται βεβαίως στα Σκόπια. Μένει να δούμε αν πράγματι – όπως επιμένουν στη γειτονική χώρα – είναι θετικός ο κ. Τσίπρας ή – όπως υποστηρίζεται από ελληνικές πηγές-, το όνομα αυτό έχει απορρφθεί από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις σε επίπεδο συζητήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή