Σκοπιανό: Τέσσερα «όχι» από τους αρχηγούς για το «Ιλιντεν»

Σκοπιανό: Τέσσερα «όχι» από τους αρχηγούς για το «Ιλιντεν»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφωνία τους για την ονομασία «Ιλιντεν», η οποία βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, έχουν εκφράσει προς τον πρωθυπουργό οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιήθηκαν από χθες.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται,  «τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

«Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις», καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση.

Τι είπαν οι αρχηγοί

Μετά την επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, πηγές της Πειραιώς, τόνιζαν ότι «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο». Σημείωναν δε ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε σήμερα αρνητική απέναντι στη συγκεκριμένη ονομασία. Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Τέλος, αρνητική ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος επέμεινε στην πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους δύο άνδρες να στέλνουν μήνυμα για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα της ονομασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή