Προσπάθεια σύγκλισης ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος

Προσπάθεια σύγκλισης ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες προσέγγισης της τελευταίας στιγμής γίνονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο και να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα άμεσα.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν, βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα από χθες για μια σειρά επαφών με τους Eυρωπαίους εταίρους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και στο Βερολίνο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ», «υπάρχει κάποια σύγκλιση» απόψεων, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Η βασική διαφωνία έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θέλει αυτόματη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων μακριά από πολιτικά κριτήρια, μια ελάφρυνση χρέους που να μπορεί άμεσα να ποσοτικοποιηθεί και να υπολογιστεί στην ανάλυση βιωσιμότητάς του. Το Βερολίνο, από την άλλη, θέλει τα μέτρα να εφαρμόζονται σταδιακά, μόνο αν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, και να εγκρίνονται κάθε φορά από τη γερμανική Βουλή. Η άλλη διαφορά που φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γεφυρώνεται είναι αυτή που αφορά τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, με το Ταμείο να επιμένει σε μια επέκταση 10 ετών και το Βερολίνο πλέον να έχει συμφωνήσει στα 8 χρόνια από τα 5 που είχε αρχικά θέσει ως όριο.

Ο χρόνος τελειώνει…

«O χρόνος τελειώνει για το ΔΝΤ, καθώς πρέπει να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης του προγράμματός του στην Ελλάδα», δήλωνε χθες Eυρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να αποφύγει να απαντήσει κατηγορηματικά αν και κατά πόσον το Eurogroup στις 24η Mαΐου είναι «η τελευταία και καθοριστική ημερομηνία για το θέμα». Ο ίδιος είπε πως «θα είμαστε πιο λεπτομερείς για το χρέος από ό,τι στη Σόφια, αλλά το αν θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του, θα το δούμε». Στη Σόφια, στην οποία αναφέρθηκε ο αξιωματούχος, δεν είχε γίνει καμία συζήτηση για το χρέος, οπότε ο πήχυς είναι αρκετά χαμηλά. Αυτό που πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους είναι πως για να συμμετάσχει το Ταμείο σε πρόγραμμα με αξιολόγηση, το αργότερο που θα μπορεί να ληφθεί η απόφαση αυτή από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ είναι μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ο Eυρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε όμως πως είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος και τη μεταμνημονιακή εποχή να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του, αλλά ακόμα και αν δεν το ενεργοποιήσει, θα συνεχίσει να μετέχει κανονικά στην επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Ορόσημο το Μουντιάλ

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο πάντως είναι πως «όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι». Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη. «Το ορόσημο αυτό έχει τεθεί από πολλές χώρες που μετέχουν στο Μουντιάλ», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Οσον αφορά τη συμφωνία επί της αρχής για την τέταρτη αξιολόγηση που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, αυτή πήρε το πράσινο φως και από τo Euroworking Group που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σε ερώτηση εάν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, εμφανίζεται αισιόδοξος λέγοντας πως «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή