Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Υπήρχε κάποτε η... αστυνομία!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κίνδυνο, επειδή κάποιος σας επιτίθεται ή σας ληστεύει ή σας διαλύει τη ζωή, μη σκεφτείτε να φωνάξετε «Αστυνομία!» Αν αυτός που σας επιτίθεται το κάνει επειδή «έχει σοβαρούς ιδεολογικούς λόγους», η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτε για εσάς! Ο παραλογισμός αυτός επιστρατεύτηκε από επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας: «Δεν μπορούν οι αστυνομικοί να είναι παρόντες μεταξύ... διαδηλωτών». Γι’ αυτό η αστυνομία ουδέν είδε όταν ομάδα τραμπούκων και αγελαίων πολιτών εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Αλλά πώς να μην καταφεύγει σε τέτοιες προκλητικές «εξηγήσεις» η ηγεσία της δύναμης στην οποία έχουμε αναθέσει, οι πολίτες, τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει στο υπουργικό συμβούλιο, ανώτατο όργανο διοίκησης της χώρας, ότι η ευθύνη βαραίνει «ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της», ότι δηλαδή οι τραμπούκοι που στιγμάτισαν τη συγκέντρωση των Ποντίων ενεργούσαν στο πλαίσιο «πολιτικής συγκέντρωσης» άρα η αστυνομία, όπως πιστεύουν οι αξιωματικοί της, δεν πρέπει να είναι παρούσα.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η απουσία της αστυνομίας από την καθημερινότητα των πολιτών, από την προστασία της πόλης, από την άμυνα και την επιβολή του νόμου είναι αποτέλεσμα των επιλογών που κάνει η πολιτική ηγεσία επειδή διατηρεί μυστικούς διαύλους, κυρίως ιδεολογικούς, με προξενήτρες της «επαναστατικής βίας». Ως να αναγνωρίζουν ότι από το κουκούλι διαφόρων ακραίων (ακόμη και τρομοκρατικών;) ομάδων ή των αναρχικών του «Ρουβίκωνα» θα βγουν τα αυριανά οργανωτικά πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σειρά γεγονότων αποδεικνύει ότι οι καχύποπτοι, που πιστεύουν ότι η κατηγορία του κ. Τσίπρα προς τον αντίπαλό του στηρίζεται σε «εξ ιδίων» γνώση, δεν πρέπει να απέχει από την πραγματικότητα των πολιτών.

Δικαίως, άλλωστε, οι αστυνομικοί παρατηρούν πόσο εκπίπτει η αξία της δουλειάς τους όταν οι πολιτικοί βγάζουν από τις φυλακές καταδίκους σωρηδόν σε μικρό, συγκριτικά προς το μέγεθος της ποινής, χρονικό διάστημα. Είναι προφανές ότι δεν θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν αφύλακτο προχθές και φαντάζομαι ότι αφύλακτο θα είναι και σήμερα, αφού σε προηγούμενη «επίσκεψη» που έκαναν οι «Ρουβίκωνες» στη Βουλή, λίγο έλειψε η φρουρά να κατηγορηθεί για υπερβολική βία.

Η σημερινή διακυβέρνηση ευθύνεται επειδή στη χώρα επικράτησε η πεποίθηση ότι τα αδικήματα δεν τιμωρούνται κατά τον τρόπο που ορίζει ο νόμος, αλλά αφού προηγουμένως κριθεί ότι η τιμωρία θα «συμφέρει» τα σχέδια της κυβέρνησης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ