Σκοπιανό: Ξανά στο τραπέζι για το όνομα

Σκοπιανό: Ξανά στο τραπέζι για το όνομα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς θα κάνουν σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Θα είναι η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών, έπειτα από τη σύντομη –και μάλλον ατυχή– πορεία που είχε η ονομασία «Ιλιντένσκα Μακεντόνια», από την περασμένη Πέμπτη και τις διαδοχικές συζητήσεις που είχαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη και αύριο, αυτή τη φορά σε επίπεδο τεχνικών ομάδων. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε χθες και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο δεν συζήτησαν μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για το Κυπριακό.

Οι θέσεις της Ελλάδας είναι, βεβαίως, αρκετά γνωστές ως προς το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση, λόγω της ενεργειακής διάστασης που έχει αποκτήσει και της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση εντοπίζεται στο Μακεδονικό. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι μεγάλοι διεθνείς παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενδιαφέρονται να λυθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ώστε να προχωρήσουν ευρύτεροι σχεδιασμοί για την περιοχή, με κυρίαρχο, βέβαια, την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και –εν καιρώ– τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο κ. Κοτζιάς συζήτησε για το ονοματολογικό και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Υστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς επανέφερε το κείμενο που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά και, σε συνδυασμό με εκείνο του κ. Νίμιτς, αποτελεί βάση συζήτησης για όλες τις πλευρές. Προφανώς, το πρόβλημα συνίσταται στο erga omnes και την αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε ένα όνομα το οποίο θα ικανοποιεί αυτή την προϋπόθεση. Πάντως, αυτά που θεωρητικά έχουν παραμείνει σύμφωνα με την Αθήνα, μετά το περιγραφόμενο από αρκετούς ως «ναυάγιο» του Ιλιντεν (εν ολίγοις τα τέσσερα του πακέτου Νίμιτς), δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Επαφές

Πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοτζιάς είχε αρκετές επαφές στην Ουάσιγκτον. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται η συνάντηση με τον πρόεδρο και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ και Μπομπ Μενέντεζ. Επίσης, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με μέλη του Hellenic Caucus και την Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Οι πολύ στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο αμυντικής συνεργασίας προκύπτει ανάγλυφα και από την παρουσία ισχυρών μονάδων του αμερικανικού στόλου στην Ελλάδα.

Στη ναυτική βάση της Σούδας βρίσκεται αγκυροβολημένο το αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman», ενώ στον Πειραιά έχει καταπλεύσει το «USS Bulkeley», στη Ρόδο το «USS Forrest Sherman» και στη Σαντορίνη το «USS Normandy» (αντιτορπιλικά και τα τρία, τα δύο πρώτα τύπου Arleigh Burke και το τρίτο Ticonderoga). Μέσω τουίτ της αμερικανικής πρεσβείας, η αυξημένη ναυτική παρουσία περιγράφεται ως «ξεκάθαρη δέσμευση» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και πίστη ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή