ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο σομελιέ προτείνει #8

Κείμενο: Άρης Σκλαβενίτης

Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Οίνος - Ποτά

Μια θεωρία που υπάρχει στο μυαλό όσων ξεκινούν να ασχολούνται με το κρασί είναι ότι τα ερυθρά κρασιά παλαιώνουν, ενώ τα λευκά όχι. Είναι σωστό ή λάθος αυτό; Η απάντηση είναι: και τα δύο! Στο κρασί δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, καλό η κακό, υπάρχει διαφορετικό. Όλα τα κρασιά και όλες οι ποικιλίες παλαιώνουν, αρκεί ο οινοποιός, κατά τη διάρκεια της παραγωγής του κρασιού (και από το αμπέλι), να έχει στο μυαλό του αν θα κάνει ένα κρασί παλαίωσης ή σύντομης κατανάλωσης. Σκεφτείτε έναν chef που αγοράζει γαύρο. Ο ίδιος γαύρος αν αποφασίσει να τον κάνει μαρινάτο κρατάει πολύ περισσότερο καιρό σε σχέση με αυτόν που αποφάσισε να κρατήσει φρέσκο για τηγάνι. / Η αγορά συντηρητή είναι δύσκολη για κάποιον που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στο κρασί και παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Τι μέγεθος, τι μάρκα, πόσα χρήματα να δώσω; είναι μερικά από τα πρώτα ερωτήματα που τίθενται. Η συμβουλή μου είναι, αν μπεις στη διαδικασία παλαίωσης κρασιών, καλό είναι να αγοράσεις μεγάλο συντηρητή ή, ακόμα καλύτερα, αν έχεις κάποιον χώρο, να βάλεις μια ψυκτική συσκευή και να τον κάνεις κελάρι.

Στο εμπόριο υπάρχουν συντηρητές κρασιών με χωρητικότητα από 10 φιάλες έως και πάνω από 200, σε ένα εύρος 150 ευρώ έως πολλές χιλιάδες. / Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσετε να παλαιώνετε κρασιά στον νέο σας συντηρητή, να ρωτάτε στην κάβα σας ή κάποιον οινοχόο αν τα κρασιά που αγοράζετε μπορούν να παλαιώσουν και πόσο (καλό θα ήταν να αγοράζετε τουλάχιστον δύο φιάλες από ένα κρασί που θέλετε να παλαιώσετε). Και κάτι πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε φιάλες που έχετε δοκιμάσει και να τις δοκιμάζετε ξανά σε ένα εύρος χρόνου, έτσι ώστε να δείτε τη δυνατότητα που έχουν στον χρόνο και πώς έχουν εξελιχθεί από την πρώτη φορά που ήπιατε. / Ένα κρασί-σταθμός για τα ελληνικά σκουρόχρωμα ροζέ κρασιά είναι το Λημνιώνα-Syrah 2017, Κτήμα Θεόπετρα, Τύρναβος. Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία την οποία θα τη δείτε τα επόμενα χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ένα κρασί με έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα και βατόμουρο. Με δροσιστική οξύτητα και μέτριο σώμα και επίγευση, ό,τι πρέπει για συνδυασμούς με τα καλοκαιρινά λαδερά σας φαγητά!

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ