Σκοπιανό: Προς συμφωνία με το όνομα «Severna Makedonija»

Σκοπιανό: Προς συμφωνία με το όνομα «Severna Makedonija»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για όσα διαμείβονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη λύση διακινούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά προέρχονται και από την ΠΓΔΜ, όπου το πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, αλλά και στη σταθερά αντίθετη στη λύση του ονοματολογικού προεδρία της χώρας διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν και τα άλλα δύο, από τα συνολικά πέντε, ονόματα του πακέτου που είχε συνθέσει σε μια κοινή πρόταση ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (Gorna και Nova). Το επόμενο, αναμενόμενο βήμα, είναι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τις αμέσως επόμενες ώρες. Οι δύο άνδρες αργότερα μέσα στον Ιούνιο και, σίγουρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28/29 Ιουνίου, θα συναντηθούν, δίχως να έχει ακόμη προσδιοριστεί η τοποθεσία.

Τα διαδικαστικά

Στο διαδικαστικό σκέλος, όπως υπογράμμισε προχθές ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάρρησή του στην εξουσία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει τη νέα συμφωνία. Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ κατορθώσει να περάσει τη νέα συμφωνία, τότε το βασικό σενάριο προβλέπει μια κίνηση καλής θέλησης από την Ελλάδα (την αποστολή μιας επιστολής προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Το erga omnes

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, προκλήσεις τις οποίες, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ, εφόσον επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Τελικό βήμα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ χθες, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και δημοσίως ότι η πρόταση για «Ilindenska Makedonija» έχει καταρρεύσει οριστικά, προχωρώντας, πάντως, σε μια μικρή αναδρομή.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κι εγώ συμφωνήσαμε στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Καταλήξαμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε την πρόταση στις χώρες μας, ώστε να δούμε αν γίνεται αποδεκτή. Δεν έγινε αποδεκτή θετικά στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση, δεν θα συζητήσουμε ξανά για τη “Μακεδονία του Ιλιντεν”», είπε ο κ. Ζάεφ.

Παρά τον «ενταφιασμό» του Ιλιντεν, ο κ. Ζάεφ επισήμανε χθες ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βλάψουμε τη διαδικασία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σημείωσε χθες και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε (Θέμα 104,6) ότι η Αθήνα θα αναμένει πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην ΠΓΔΜ και, μετά, θα φέρει την όποια συμφωνία στη Βουλή.

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ο Πάνος Καμμένος «μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος, μπεσαλής σύμμαχος και δεν έχει εκβιάσει με κανένα θέμα με το οποίο ήταν αντίθετος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή