Εντός και Εκτός: Νέα αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία

Εντός και Εκτός: Νέα αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάποιες εκκρεμότητες συμπλήρωσης σημαντικών διπλωματικών πόστων στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Αφρική έκλεισαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο ορίζεται ο νυν διπλωματικός διευθυντής του υπουργού Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στη θέση της Μάρας Μαρινάκη που επιστρέφει στην Αθήνα. Εκ των παλαιότερων και εμπειρότερων πρέσβεων στο διπλωματικό σώμα, ο Κυριάκος Λουκάκης επιστρέφει στην Αθήνα από το Τελ Αβίβ, όπου θα κατευθυνθεί η Μάγια Σολωμού, από την Προεδρία της Δημοκρατίας όπου υπηρετεί. Ο Παντελής-Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος τοποθετείται στο Κίεβο, ένα πόστο στο οποίο από το 2022 η Ελλάδα δεν διέθετε πρέσβη και εκπροσωπούνταν σε επίπεδο επιτετραμμένου. Από την παλαιά φρουρά των πρέσβεων, ο Δημήτρης Αζεμόπουλος τοποθετείται στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Ο Κώστας Κωνσταντίνου από γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη όπου υπηρετεί, μετατίθεται πρέσβης στην Πράγα. Νέοι πρέσβεις τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, και σε πρωτεύουσες όπως το Ανόι (Α. Παπακώστας), το Ναϊρόμπι (Γ. Ψιάχας), η Σιγκαπούρη (Χ. Μαργαρίτης), η Ποντγκόριτσα (Δ. Γιόλδασης) και το Αλγέρι (Ν. Βεργής).

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τα Τέμπη συνεχίζεται η κόντρα, αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη όσον αφορά το αποκαλούμενο «μπάζωμα των Τεμπών». Ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε χθες ότι θα ζητήσει την προανακριτική αμέσως μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Οπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «ζητούμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να ανοίξουν τον δρόμο στη Δικαιοσύνη και να μην επιχειρήσουν να συγκαλύψουν για μία ακόμη φορά τις ευθύνες των υπουργών τους». Ουσιαστικά, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε μέσα στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος στον κ. Τριαντόπουλο λέγοντας, μεταξύ άλλων, «θα δεχθείτε να ελεγχθείτε από τη Δικαιοσύνη;». Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά υπουργών και υφυπουργών για δικογραφία που δεν έχει έλθει ακόμη στη Βουλή και επομένως δεν έχει αξιολογηθεί κανένα της στοιχείο. Με απλά λόγια, ήδη έχουν συντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορητήριο χωρίς να έχουν δει τη δικογραφία. Είναι λυπηρό, που για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία στα Τέμπη για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Νέα αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία-1Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτογραφία), απαντώντας χθες σε ερώτηση για τη στρατηγική της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, παρείχε ορισμένες κατευθύνσεις για το πώς αντιλαμβάνεται η Αθήνα μια περιοχή στην οποία τελευταία οι εξελίξεις είναι προβληματικές. Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε, κατ’ αρχάς, ότι η Ελλάδα είναι η επισπεύδουσα χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ήδη από το 2003 και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Και υπογράμμισε ότι «η πορεία αυτή τελεί υπό προϋποθέσεις και αυτό θα πρέπει να το τονίζουμε», υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική διεύρυνση της Ε.Ε. έχει σαφή αναφορά στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία, στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στον σεβασμό των μειονοτήτων. Ως προς το Κόσοβο, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν σαφής για ακόμη μια φορά. «Οπως ακριβώς απείχαμε από τη διαδικασία εκείνη με την οποία η αίτηση του Κοσόβου για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμφθηκε από την επιτροπή υπουργών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για γνωμοδότηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα ψηφίσουμε και όταν θα έρθει η ώρα στην επιτροπή υπουργών». Ως προς τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «θα έρθουν στον πολιτικό χρόνο που θα κρίνει η κυβέρνηση».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης για τον έκτο γύρο των συνομιλιών στο πλαίσιο της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Τον κ. Φραγκογιάννη συνάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σύνολο των επαφών με την Ελλάδα (πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα). Θα συζητηθούν τα συνήθη (οικονομική συνεργασία, τεχνολογία, καινοτομία κ.ά.), ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία προγραμματιζόταν να δει χθες το βράδυ την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στην οποία παίζουν Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εδώ είναι η ιστορική κοιτίδα του κόμματός μας. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εδώ ιστορικά μπορούσαμε να έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους αυτής της περιφέρειας και θέλω να αποκαταστήσουμε αυτή την καλή επικοινωνία», είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, δίπλα στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε ουσιαστικά χθες τα κομματικά καθήκοντά του ενόψει ευρωεκλογών, σε μια περιφέρεια όπου η Ν.Δ. παρουσιάζει τις περισσότερες διαρροές προς τα δεξιά. Δεν θα είναι εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή