Φώφη Γεννηματά: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος

Φώφη Γεννηματά: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μία ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά από το βήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο συνέδριο με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος» η πρόεδρος του Κινήματος επανεπιβεβαίωσε το γεγονός πως οι γέφυρες μεταξύ των δύο φορέων, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, έχουν κοπεί, καθώς «ακύρωσε» το κυβερνητικό επιχείρημα περί «καθαρής εξόδου».

Χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία της –πάνω στη φράση «το 4ο μνημόνιο είναι εδώ»– καθώς εστίασε στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια που αποτελούν «θηλιά στον λαιμό της χώρας», στις δεσμεύσεις που «υπερβαίνουν κατά πολύ το 2018», στην «εκχώρηση του εθνικού πλούτου», στο «ελεγχόμενο από την τρόικα υπερταμείο για 99 χρόνια», αλλά και στον «αφελληνισμό και την παράδοση του τραπεζικού συστήματος στον ξένο έλεγχο». Παράλληλα, η κ. Γεννηματά ζήτησε να υπάρξει μια προσεκτική διαδικασία εξόδου, η οποία «θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κάθε άλλη πρόσφορη στήριξη». Τα παραπάνω ζήτησε να είναι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε ο μηχανισμός στήριξης να παρεμβαίνει όποτε τα ελληνικά ομόλογα «δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις και η χώρα δυσκολεύεται να δανειστεί».

Ελάφρυνση χρέους

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Κινήματος αναφέρθηκε και στην περίφημη πλέον ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για κάτι τέτοιο, κάτι «που καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει κάθε προσπάθεια στην οικονομία».

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης έλαβε τον λόγο στο συνέδριο, μίλησε για κατάρρευση του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου», συσχετίζοντάς τη με όσα λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Ιταλία. «Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη διότι έπρεπε οπωσδήποτε να μπει η Ιταλία» σημείωσε, προσθέτοντας πως τότε «τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδος έγιναν αποδεκτά γιατί ήταν καλύτερα από εκείνα της Ιταλίας». Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε στον συλλογισμό του λέγοντας πως σήμερα «ο κίνδυνος λαϊκιστικής διολίσθησης στην Ιταλία εκδικείται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς εκδικείται και τη χώρα».

Πολιτικό Συμβούλιο

«Εφ’ όλης» χαρακτηρίζεται από αρμόδια χείλη της Χαριλάου Τρικούπη το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 12 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Επειτα από αρκετό καιρό, κάτι που είχε προκαλέσει τις ανάλογες γκρίνιες, η κ. Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία για σύγκληση του ανώτατου οργάνου του κόμματος, επιχειρώντας τόσο να αποσυμπιέσει τις εσωτερικές έριδες, που κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εμφάνισή τους, όσο και να τεθούν επί τάπητος κομβικά ζητήματα της επικαιρότητας με πρώτο το Σκοπιανό.

Στο μείζον αυτό εθνικό θέμα, τα βήματα που έχουν γίνει προς την εξεύρεση λύσης πυροδοτούν αναπόφευκτα πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ευρύτερου χώρου, με αρκετά στελέχη, προεξάρχοντος του Στ. Θεοδωράκη, να δηλώνουν κατηγορηματικά υπέρ ενός συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Την ίδια ώρα από την κεντρική διοίκηση κρατούν στάση αναμονής, καθώς ακόμα δεν έχει έρθει κάποια κυβερνητική πρόταση. «Δεν θα βιαστούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, σκιαγραφώντας εμμέσως αλλά σαφώς την επιφυλακτική στάση απέναντι σε όσα διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή