Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το αναμάσημα των δηλώσεων του Π. Καμμένου μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του. Η ουσία είναι ότι οι ΑΝΕΛ είναι το πρώτο «θύμα» των αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό που είχε προβλέψει ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης –και επιθυμούσε η κυβέρνηση– ότι θα προκαλέσει η συμφωνία για το Μακεδονικό. Οχι ακριβώς τις ίδιες αφού ήθελε να τις δει στην πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά δεν υπήρχε πιθανότητα να ξεφύγουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εφόσον η ύπαρξή τους ήταν αναπόσπαστη με τον μανδύα του υπερπατριώτη που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του δήθεν…

Παρά λοιπόν τους απεγνωσμένους ελιγμούς και τις αντίστοιχες δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ για να δικαιολογήσει γιατί καταπίνει τη συμφωνία του Μακεδονικού, ενώ αυτοπλασάρεται ως αδούλωτος μακεδονομάχος, είναι φανερό ότι το κόμμα του βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, καθώς εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης φανερό ότι ο Π. Καμμένος και οι δικοί του δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση Συρανέλ πριν η συμφωνία για το Μακεδονικό έλθει για επικύρωση στη Βουλή. Τότε άλλωστε θα σημάνει και ώρα εκλογών. Αυτό το έχει τακτοποιήσει ο Αλ. Τσίπρας με τον εταίρο του.

Ως δεύτερο «θύμα» της συμφωνίας για το Μακεδονικό παρουσιάζεται το Κίνημα Αλλαγής. Η συμφωνία έδωσε την αφορμή για τη δρομολόγηση του διαζυγίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αλλά η ασυμφωνία χαρακτήρων ήταν εμφανής από καιρό. Παρά τις προσδοκίες και τις ελπίδες που δημιούργησε αρχικά η συμπόρευσή τους, ο Στ. Θεοδωράκης και πολλοί βουλευτές του δεν έκρυψαν από την πρώτη στιγμή τη δυσθυμία τους γι’ αυτή την προσπάθεια συμβίωσης. Απλώς επιχείρησαν έναν «εισοδισμό» με στόχο την άλωση του νέου σχήματος, διαλαλώντας ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία τη βδελυγμία τους για τους Πασόκους.

Μόνο που οι Πασόκοι ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των 211.000 που πήγαν να ψηφίσουν για την εκλογή αρχηγού και η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να διατηρήσει την ενότητα ακόμη και υποχωρώντας στις αξιώσεις των Ποταμίσιων να διοριστούν τα στελέχη των οργάνων αντί να εκλεγούν από τη βάση, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτά οι τελευταίοι. Οταν όμως αγνοείται εντελώς η βάση και όταν η μία πλευρά «σιχαίνεται» κυριολεκτικά την άλλη και επιβάλλει αντιδημοκρατικές διαδικασίες, η συμβίωση δεν μπορεί να διατηρηθεί. Μένει λοιπόν να διαπιστωθεί αν και ποιον θα βλάψει περισσότερο ο χωρισμός, ειδικά όταν όλα δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέους γάμους και «εισοδισμούς».

Πρωταρχικός στόχος του Αλ. Τσίπρα ήταν να πλαγιοκοπήσει τη Νέα Δημοκρατία με το Μακεδονικό. Να την πιέσει με τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της, ακόμη και να τη διασπάσει. Αυτό δεν το κατάφερε. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τώρα αν και ποιος θα ευεργετηθεί τελικά από τη συμφωνία. Γιατί υπάρχει και η Χρυσή Αυγή, δυστυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή