Ελληνοπρεπές κρασί Τουρκίας – Επιτήδειοι ξεγελούν με ετικέτες που παραπέμπουν στην Ελλάδα

Ελληνοπρεπές κρασί Τουρκίας – Επιτήδειοι ξεγελούν με ετικέτες που παραπέμπουν στην Ελλάδα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο αυξάνεται η δημοτικότητα του ελληνικού κρασιού τόσο πληθαίνουν οι περιπτώσεις οίνων του εξωτερικού με ελληνοπρεπή εμφάνιση. Ο στόχος είναι φυσικά η παραπλάνηση των καταναλωτών στο εξωτερικό, οι οποίοι βλέποντας το όνομα «Εgeo» ή «GEORGOS Santorini» νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικό κρασί. Μέλη του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) εντόπισαν ανάλογες περιπτώσεις στην Αμερική, στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Το «Εgeo», ποικιλίας malbec και το «Εgeo» Cabernet Sauvignon με Merlot είναι κρασί που έχει παρασκευαστεί και εμφιαλωθεί στην Τουρκία. Οσο για τον «Γεωργό της Σαντορίνης» είναι κρασί που έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια έχει εξαχθεί χύμα στις ΗΠΑ. Ο «Γεωργός» είναι, όπως αποδείχθηκε Ελληνας που ζει στις ΗΠΑ, ονομάζεται Γιώργος και εμφιάλωνε το κρασί στις ΗΠΑ με αυτή την επωνυμία. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να κερδίσει από το όνομα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ. Και η ΠΓΔΜ όμως βγάζει κρασί ποικιλίας Merlot με την επωνυμία Alexander the Great και την ανάλογη εικόνα στην ετικέτα. Η «Ancient Thrace» από την άλλη είναι κρασί από τη Βουλγαρία.

Για να περιοριστεί η συγκεκριμένη πρακτική, ο ΣΕΟ ενημέρωσε τα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένες από κοινού ενέργειες.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συνδέσμου και εκπροσώπων των δύο υπουργείων με τη συμμετοχή του πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ και του προϊσταμένου του τμήματος Αμπέλου και Οίνου κ. Δ. Γραμματικού, αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα εγκύκλιος από το ΥΠΕΞ προς τις οικονομικές και εμπορικές υπηρεσίες των ελληνικών πρεσβειών. Με την εγκύκλιο έχει ζητηθεί έως το τέλος Ιουνίου να εντοπιστούν οι ετικέτες οίνου τρίτων χωρών που παραπέμπουν σε ελληνικά ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ) ή ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης) κρασιά ή έχουν στοιχεία «ελληνικότητας» και να υποβάλουν σχετική αναφορά. «Με βάση αυτό το υλικό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναζητηθούν με τη συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναζήτηση νομικών λύσεων

Για τα κρασιά που η ετικέτα τους παραπέμπει σε συγκεκριμένες ποικιλίες ελληνικών κρασιών τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η νομοθεσία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες διεκδίκησης, δεδομένου ότι με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία.

Οσον αφορά τις άλλες περιπτώσεις που με λέξεις ή εικόνες τα κρασιά προσπαθούν να μοιάζουν ελληνικά για εκείνους που δεν θα διαβάσουν τα μικρά γράμματα, από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Συνδέσμου αναφέρεται ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν νομικές λύσεις για την προστασία όχι μόνο του ελληνικού κρασιού αλλά και της φήμης του στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή