Οι «σταθμοί» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι «σταθμοί» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τρεις έως έξι μήνες θα μπορούσε να διαρκέσει το χρονοδιάγραμμα μέχρι την τελική επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν κατά κύριο λόγο από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Είτε ξεπεραστεί είτε όχι η απόφαση των Γάλλων να παραπέμψουν την απόφαση για την διεύρυνση της Ε.Ε. με τα Σκόπια στις ελληνικές καλένδες, ακολουθούν ορισμένα ακόμα σημαντικά βήματα στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Κατ’ αρχάς, μετά και την αναπομπή της συμφωνίας από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναμένεται μια δεύτερη ψηφοφορία, η οποία υπολογίζεται στις 5 Ιουλίου. Κατόπιν, σε περίπου δύο εβδομάδες ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (10-11 Ιουλίου), όπου θα αποφασιστεί η –υπό αίρεση– πρόσκληση της ΠΓΔΜ για συμμετοχή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σημειώνεται ότι, λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει ακόμα, καθώς η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί, η επιστολή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, δηλώνει τις προθέσεις της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ με το σημερινό, προσωρινό, όνομά της και όχι με το «Βόρεια Μακεδονία» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα ανακοινώσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου. Για τον χρόνο προετοιμασίας της κοινής γνώμης, το σύνταγμα της ΠΓΔΜ προβλέπει μια περίοδο μεταξύ δύο και τριών μηνών. Εν ολίγοις, με τον πλέον ταχύ βηματισμό, το δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ορισμένες πηγές περιγράφουν ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 23η Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται κάποια Κυριακή στις αρχές Οκτωβρίου. Τυπικά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικός για την κυβέρνηση ή συμβουλευτικός. Πρακτικά, ωστόσο, όπως έχει φανεί και από τις επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ζάεφ, το δημοψήφισμα θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Συνταγματική αναθεώρηση

Εφόσον ο κ. Ζάεφ κατορθώσει να κερδίσει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου, τότε θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ απαρτίζεται από 120 βουλευτές και η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί τη θετική ψήφο των 80 από αυτούς (2/3). Ως αυτή τη στιγμή, η καταγεγραμμένη, υπέρ της συμφωνίας, κοινοβουλευτική ισχύς των κομμάτων της κυβέρνησης Ζάεφ και ορισμένων μικρότερων εκτός αυτής, φθάνει στους 69 βουλευτές. Για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, ίσως απαιτηθούν ακόμη και δύο μήνες. Ως εκ τούτου, ευλόγως γίνεται αντιληπτό ότι η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Δεκεμβρίου. Πιθανότερο, ωστόσο, μοιάζει η Βουλή των Ελλήνων να την επικυρώσει τον Ιανουάριο. Εφόσον, βεβαίως, ο κ. Ζάεφ προηγουμένως έχει κατορθώσει να υπερκεράσει όλα τα διόλου βατά εμπόδια που του απομένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή