Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μέρκελ – Τσίπρας και προσφυγικό

Κύριε διευθυντά

Μεγάλη εντύπωση προξενεί σε όλους μας η νεοπαγής αγαστή σύμπνοια Τσίπρα - Μέρκελ για το προσφυγικό με σκοπό την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών αναγκών της καγκελαρίου, όπως ο κ. Τσίπρας ευθαρσώς παραδέχθηκε, προσθέτοντας με περισσή αυτοπεποίθηση ότι το προσφυγικό πρόβλημα θα παραμείνει (κατά την εκτίμησή του) για πολλά χρόνια άλυτο για την Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων πρωτοστατούν η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, κλείνουν τα σύνορά τους και αρνούνται να δεχθούν άλλους πρόσφυγες. Στη Γερμανία η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα απειλεί την κυβέρνηση Μερκελ. Το δημόσιο αίσθημα σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιστρέφεται, διαμορφώνει συμπαγή εθνικά μέτωπα, προτείνονται λύσεις για εξυπηρέτηση των προσφύγων για χώρες από τις οποίες προέρχονται (πρόταση Ε.Ε. για hotspots στις αφρικανικές χώρες προελεύσεως προς όφελος των ιδίων αυτών χωρών, κ.ά.)

Και όμως, η Ελλάδα μας –φτώχεια, ταλαιπωρημένη, συνοριακά ευάλωτη, απειλούμενη από τη μεγαλόστομη Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν, με ανύπαρκτη δημόσια διαχείριση, άθλια και υγειονομικά επισφαλή κέντρα φιλοξενίας, φθίνοντες και απαξιωμένους νησιωτικούς πληθυσμούς– επιμένει να κρατάει ανοιχτά σύνορα, να δέχεται οικονομικούς μετανάστες των αφρικανικών υποσαχάριων δεσποτάτων (κατά κοινή ομολογία οι bona fide πρόσφυγες που ζητούν άσυλο έχουν πλέον σχεδόν εκλείψει...] και να πλειοδοτεί μάλιστα, δεχόμενη και επιστροφές προσφύγων που απορρίπτει η μεγάλη και δυνατή Γερμανία! Δεν καταλαβαίνουμε κ. Τσίπρα και υπουργοί της κυβέρνησης, δεν καταλαβαίνουμε τι μας λέτε... Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες; Το προσφυγικό θα λυθεί με την είσοδο περισσότερων μεταναστών; Το προσφυγικό θα λυθεί από την Ε.Ε. όταν πολλές από τις χώρες της το απεμπολούν ήδη βίαια; Το προσφυγικό θα λυθεί με πρόεδρο της Ε.Ε. την απολύτως εθνοκεντρική Αυστρία;

Εξηγήστε μας παρακαλούμε. Διότι δεν καταλαβαίνουμε.

Μιχαλης Μοσχος

Μια ροκ «παράσταση» καθ’ οδόν προς Μέγαρο

Κύριε διευθυντά

Στις 23 Ιουνίου, έχοντας εισιτήρια για το Μέγαρο Μουσικής φθάσαμε Αμπελοκήπους, όπου η Αστυνομία είχε κλείσει τη Βασ. Σοφίας, λόγω Μαραθωνίου στο κέντρο της πόλης. Αναγκαστική πορεία από Αλεξάνδρας και στροφή στην Παναγή Κυριακού, μπροστά από το μαιευτήριο «Ελενα» προς το Μέγαρο, υπό τη βροχή του Ιουνίου, στις 20.40. Η ουρά των αυτοκινήτων μεγάλη, συμφόρηση και βραδυπορία. Πλησιάζοντας αργά στην Γέλωνος, υπήρχε αστυνομικός που έκλεινε την κατεύθυνση προς Κόκκαλη, όπου και το parking του Μεγάρου. Από απόσταση 15 μέτρων, βλέπαμε κάποια αυτοκίνητα να περνούν προς Κόκκαλη, με την άδεια του αστυνομικού οργάνου.

Σε ελάχιστα λεπτά, πλησιάζοντας λίγο ακόμη κανείς δεν μπορούσε να στρίψει στην Κόκκαλη.

Βγήκα από το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκα προς τον αστυνομικό, του έδειξα τα εισιτήρια για το Μέγαρο και ρώτησα γιατί δεν μας επιτρέπει να διασχίσουμε τα 30 τόσα μέτρα από τη γωνία μέχρι το parking. Η απάντησή του ήταν ότι έχει τέτοιες εντολές να μην αφήνει κανέναν να περάσει – μολονότι είχε ήδη αφήσει άλλους να περάσουν λίγο πριν. Στις διαμαρτυρίες μου για το παράλογο της εντολής, μου είπε να κάνω τα παράπονά μου στη διεύθυνση της Αστυνομίας στη Δεληγιάννη, αριθμό τάδε!

Νευριασμένος είπα ότι αυτό είναι εντελώς παράλογο, αλλά η απάντηση ήρθε από άλλο άτομο με πολιτικά, δίπλα από τον αστυνομικό, προφανώς συνάδελφό του: «Επρεπε να σας είχαν μπουζουριάσει». Απειλή της εξουσίας προς διαμαρτυρόμενους πολίτες; Η μόνη λύση ήταν να βρω παρακείμενο parking. Πεζή πλέον, μετά πέντε λεπτά, έφθασα πάλι στη γωνία Γέλωνος και Κυριακού, 20.55 πλέον, όπου το σκηνικό είχε πάλι αλλάξει. Επιτρέπονταν αυτοκίνητα για το parking του Μεγάρου! Στις διαμαρτυρίες μου γιατί δεν μας άφησε λίγα λεπτά πριν να περάσουμε, απάντησε ότι τώρα είχε την εντολή.

Η ώρα ήταν 21.00, η παράσταση άρχιζε, μπήκαμε στο Μέγαρο, όπου μας είπαν ότι η έναρξη θα γινόταν στις 21.20, λόγω του αγώνα στο κέντρο. Επειδή το ιδιωτικό parking έκλεινε στις 23.00, έτρεξα, πήρα το αυτοκίνητο από το ιδιωτικό και το έφερα ταλαιπωρημένος και με τη βροχή στο parking του Μεγάρου! Αναρωτιέται κανείς πόσες διαφορετικές εντολές πήρε ο αστυνομικός και πόση κοινή λογική χρεαζόταν να μας επιτρέψει να πάμε στο Μέγαρο, αφού του είχαμε δείξει τα εισιτήριά μας και αφού δεν εμποδίζαμε τον αγώνα, που ήδη είχε τελειώσει!!

Δημητρης Γεωργαντας Χειρουργός Μαρούσι

Οι αρχιτέκτονες, η μελέτη, το κτίριο

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 24ης Ιουνίου, σε συνέντευξη που έλαβε η κ. Αλεξάνδρα Κασσίμη από τον κ. Ν. Δρανδάκη και τους αρχιτέκτονες Ν. Λιανού και Ε. Χαλβατζή σχετικά με την αποπεράτωση του από δεκαετίας ημιτελούς συγκροτήματος γραφείων επί της Λ. Κηφισίας (πλησίον Πανόρμου), δεν αναφέρθηκε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία Noval, θυγατρική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος ανέθεσε ισότιμα την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου και στο γραφείο Ι. & Α. Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες. Ευελπιστούμε ότι την παρούσα επιστολή μας θα δημοσιεύσετε διά την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ιωαννης και Αλεξης Βικελας

«Μιλώ ως εγγονός Μακεδονομάχου»

Κύριε διευθυντά

Με την παρούσα επσιτολή, απευθύνομαι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας: Το ξέρετε, εξοχότατε, ότι ο λαός τον Σκοπίων και όλοι οι λαοί ήξεραν ότι υπάρχει μόνον η ελληνική Μακεδονία; Το ξέρετε ότι πριν από το έτος 1944 δεν υπήρχε πουθενά χώρα να ονομάζεται Μακεδονία; Το ξέρετε ότι η σημερινή Μακεδονία των Σκοπίων είναι κατασκεύασμα του δικτάτορα Τίτο; Οι Μακεδόνες που έχουν ελληνική υπόσταση έχουν αγανακτήσει και δεν παραδέχονται αυτή τη συμφωνία. Βροντοφωνούν να την ανακαλέσετε. Πώς να παραδεχθούμε αυτό το κράτος αφού δεν υπήρξε πριν από το 1944; Το όνομα της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα.

Χρυσoς Νταηλακης Εγγονός του Μακεδονομάχου Λάκη Νταηλάκη

Ο Ελλην φοιτητής που έκανε Ζζζζζζ...

Κύριε διευθυντά

Επί τη ευκαιρία του εξαιρετικού άρθρου του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» της 9/5/18, τον οποίο καθημερινά ευχαρίστως διαβάζουμε, για τον φοιτητή του Παντείου. Πριν από πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, την ώρα που γύρισε στον πίνακα να γράψει κάτι ο καθηγητής, ένας φοιτητής, δυστυχώς «έξυπνος» Ελληνας, άρχισε να κάνει θόρυβο α λα ελληνικά ζζζ...ζ. Τότε, γύρισε ο καθηγητής και ευγενέστατα ρώτησε εάν κάποιος κύριος ήθελε να βγει έξω από την αίθουσα και δεν ζήτησε την άδεια. Ησυχία στην τάξη. Γύρισε ξανά ο καθηγητής στον πίνακα και ο ελληναράς «φοιτητής» έκανε τον ίδιο θόρυβο.

Τότε, έξαλλος ο καθηγητής, που δεν ήταν μαθημένος από τέτοιες καταστάσεις, απαίτησε οι ίδιοι οι φοιτητές να βγάλουν έξω τον ανόητο φοιτητή, διαφορετικά «όλοι σας έξω και αποκλείεστε από το μάθημά μου». Τότε, οι Ελληνες φοιτητές που ήταν δίπλα του τον έβγαλαν βίαια έξω. Ο καθηγητής ανέφερε το περιστατικό στη γραμματεία του πανεπιστημίου, η οποία στη συνέχεια έδωσε τα στοιχεία του στην αστυνομία, η οποία τον κάλεσε και τον έδιωξαν ως ανεπιθύμητο. Θα μου πείτε, ψιλά γράμματα αυτά για την Ελλάδα της αναρχίας, της αδιαφορίας των υπουργών «Παιδείας» και ορισμένων πανεπιστημιακών όλων των κομμάτων, διότι στην Ελλάδα όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι κομματοποιημένοι για το προσωπικό τους συμφέρον. Εξεπλάγη κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος, όταν ο Αρχιεπίσκοπος του είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας ασχολείται με τα θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο σημερινός που τα έκανε μούσκεμα σε όλους τους τομείς.

Δημητρης Σκεπαρνιας Γενεύη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ