Μητσοτάκης: Τραγέλαφος η κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Τραγέλαφος η κυβέρνηση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στην κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β΄ Αθηνών και Αττικής, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ταυτόχρονης ρύθμισης, ώστε να επιτραπεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ, σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχει προκαλέσει τον κ. Τσίπρα να βρουν το μίνιμουμ των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ψηφίζοντας ταυτόχρονα αυτές τις δύο ρυθμίσεις. Οπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός «κρύβεται», υπογραμμίζοντας πως εδώ και ένα μήνα έχει ζητήσει να διεξαχθεί για το θέμα αυτό προ ημερησίας συζήτηση και ο κ. Βούτσης, «προφανώς σε συνεννόηση με την κυβερνητική πλειοψηφία», δεν ορίζει συνεδρίαση «παραβιάζοντας βάναυσα τα δικαιώματα της μειοψηφίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως έχει ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ήδη από την εποχή που εξελέγη βουλευτής, έθεσε ωστόσο για πολλοστή φορά τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του. Ηδη άλλωστε η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τη σχετική συζήτηση η κυβέρνηση, είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο ζουν και εργάζονται, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «αυτονόητο», όπως «συμβαίνει με όλους σχεδόν τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατά την έναρξης της συνέντευξης Τύπου «τραγέλαφο» τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων με φόντο το Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας πως η μόνη λύση είναι «εκλογές τώρα».Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, απάντησε και στα περί «Ακροδεξιάς» που επιχειρεί να του προσάψει το Μαξίμου. «Ο κ. Τσίπρας υπήρξε ο μεγάλος χορηγός της Ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως παράλληλα «ενθαρρύνει και τη δημιουργία ακραίων κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ.», επιχειρώντας να «προκαλέσει πολιτική αστάθεια». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως «δεν θα τα καταφέρει», αποτυπώνοντας στη φράση «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη» το κοινωνικό εύρος στο οποίο απευθύνεται η Ν.Δ. Οσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται για τακτικισμό της κυβέρνησης και η Ν.Δ. θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη όταν κρίνει πως είναι κατάλληλος ο χρόνος.

Ο κ. Μητσοτάκης, που δήλωσε πως θέλει να καθιερώσει συνεντεύξεις Τύπου με τα τοπικά μέσα στις περιοχές που επισκέπτεται, αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της Δυτικής Ελλάδος, τονίζοντας πως είναι μια περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επισκεφθεί τη Λευκάδα. Η περιοδεία ξεκίνησε με επίσκεψη στον εμπορικό δρόμο, ενώ ακολούθως μετέβη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λευκάδος, εξαπολύοντας επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Είναι συνυπεύθυνοι. Μαζί στήριξαν στη Βουλή την κυβέρνηση για να παραδώσει τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα», υπογράμμισε μιλώντας σε κομματικά στελέχη, δείχνοντας πως το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ψηλά στην ατζέντα. Το επόμενο διάστημα άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία.

Κριτική σε Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον Πιερ Μοσκοβισί εξακολουθεί να υφίσταται, στη σκιά του «ανοικτού παραθύρου» που άφησε ο επίτροπος για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις. Δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της Κεντροδεξιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, άσκησαν εκ νέου κριτική στον Ευρωπαίο επίτροπο. Η πρώην υπουργός έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων», τα οποία δεν επιτρέπεται να παίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Χατζηδάκης, που σε συνέχεια των δηλώσεών του στη Βουλή επανήλθε. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε τον κ. Μοσκοβισί πως εμπλέκει τη χώρα σε δική του «προεκλογική εκστρατεία». «Τώρα που ο κ. Γιούνκερ αποχωρεί του χρόνου, επιθυμεί να λάβει τη θέση του», τόνισε, προσθέτοντας πως «στην ατζέντα του επιθυμεί να έχει στήριξη από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Στην Αθήνα, χωρίς να μειώνει την προσφορά και την αξία του, έκανε προεκλογική καμπάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή