Κομισaρίου προπαγάνδα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι άκρως ενοχλητικό να σε κοροϊδεύουν «στα μούτρα». Χειρότερο να το κάνουν μέσα στη Βουλή· εκεί όπου ψηφίστηκαν δεκάδες νόμοι υποστήριξης της λιτότητας που απαίτησε η εφαρμογή των τριών προγραμμάτων «οικονομικής αναπροσαρμογής», τα γνωστά «μνημόνια». To ότι χειροκροτούσαν τον «δικό τους» Μοσκοβισί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς επιβεβαιώνει ότι «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι», που σημαίνει ότι ο Θεός «αποβλακώνει αυτόν που θα καταστρέψει».

Βρέθηκε, ευτυχώς, ο Κωστής Χατζηδάκης και σε «καλά γαλλικά» ζήτησε από τον αμετροεπή επίτροπο να διευκρινίσει αν όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή τα είχε υπερασπιστεί όταν οι Ευρωπαίοι επέβαλαν τα κάτωθι:

Πρώτον, καθεστώς αυξημένης εποπτείας, ίδιας ακριβώς με εκείνην που προβλέπει ο ευρωπαϊκός νόμος για κράτη που ζητούν και λαμβάνουν την ειδική βοήθεια της «πιστοληπτικής γραμμής». Δεύτερον, την ψήφιση σειράς νόμων που προβλέπουν φορολογικά μέτρα που υποχρεωτικώς θα εφαρμοστούν τα επόμενα έτη, κάτι που ορθώς κρίθηκε ότι ξεπερνά τα όρια της συνταγματικής τάξης. Τρίτον, την επέκταση (μέχρι το 2023) και ψήφιση του μεσοπροθέσμου προγράμματος στη βάση των προβλέψεων που στηρίζονται στην εφαρμογή των ανωτέρω νόμων. Τέταρτον, την αποδοχή ειδικού κειμένου του αναθεωρημένου τρίτου μνημονίου που περιγράφει ως προαπαιτούμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας, τα ίδια μέτρα για τα οποία ήρθε στην Αθήνα να πει στους αλαλάζοντες βουλευτές του κ. Τσίπρα με ύφος Πυθίας «pacta sunt servanda». Συγκεκριμένα, στο «Πακέτο (μέτρων) μετά το Πρόγραμμα» (Post-programme package) και στην παράγραφο 34 αναλύεται διεξοδικά ο «ορισμός» των παρεμβάσεων για τις συντάξεις. Με την τελική υπόμνηση ότι «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποδίδουν εξοικονόμηση (δαπάνης) κατά 1% του ΑΕΠ τα έτη 2019-2022». Που σημαίνει ότι κάθε χρόνο και επί τέσσερα χρόνια θα μειώνεται η μεταφορά πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Μέχρις ότου η δημοσιονομική δαπάνη μειωθεί στο επίπεδο που απαιτεί η εναρμονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντοχή των ασφαλιστικών συστημάτων.

Η χρήση της λατινικής δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του. Ο επίτροπος είναι σε θέση να γνωρίζει άριστα την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι ο κ. Τσίπρας θα ξηλώσει το μνημονιακό πουκάμισο. Γνωρίζει επίσης ότι η περικοπή των συντάξεων εφαρμόστηκε με βαναυσότητα και συστηματικά μετά το 2010. Αρα, η πολιτική ευαισθησία του θέματος είναι μεγίστη. Αρα, το έκανε επίτηδες καταπατώντας τους διπλωματικούς κανόνες για τους επιτρόπους. Θα το επαναλάβει ο κ. Γιούνκερ σε λίγες μέρες; Πιθανόν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή