ΕΛΛΑΔΑ

Μικρές οι αλλαγές στον «Κλεισθένη 1»

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μικρές αλλαγές περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χωρίς πλαφόν για την είσοδο παράταξης στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, παρά τις αντίθετες απόψεις που είχαν εκφραστεί ακόμα και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που είχε καθοριστεί με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Ο δήμαρχος, πάντως, έχει δικαίωμα να ορίζει στην Οικονομική και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής -επιτροπές που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία των δήμων- τρία και όχι ένα μέλος όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους εκλογικούς συνδυασμούς να συμπεριλάβουν υποψήφιους δημοτικούς - περιφερειακούς συμβούλους έως και 30% περισσότερους (από 10% που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο) από τον αριθμό όσων εκλέγονται σε κάθε δήμο.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δυνατότητα ίδρυσης από τους δήμους εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα κοινής ωφελείας.

Επίσης, ορίζονται και άλλα κριτήρια εκτός του πληθυσμιακού με βάση τα οποία κατανέμεται η κρατική επιχορήγηση στους δήμους όπως π.χ. το μέγεθος του δικτύου ύδρευσης, δεδομένου ότι πολλοί ορεινοί κυρίως δήμοι έχουν μεγάλη έκταση αλλά μικρό πληθυσμό.

Οι δήμοι της χώρας χωρίζονται σε:

• Δήμους μητροπολιτικών κέντρων.

• Μεγάλους ηπειρωτικούς δήμους και πρωτεύουσες νομών.

• Μεσαίους ηπειρωτικούς δήμους.

• Μικρούς ηπειρωτικούς και μικρούς ορεινούς δήμους.

• Μεγάλους και μεσαίους νησιωτικούς δήμους.

• Μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Με διάταξη του νομοσχεδίου, ο Δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Μετεώρων και ο Δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου σε Καμένων Βούρλων.

Eκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ

Eκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σήμερα το πρωί με θέμα τις τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ κατηγορεί τον κ. Πάνο Σκουρλέτη για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. «Ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ούτε η ημερομηνία των εκλογών αποτελούν μεταρρύθμιση, και βέβαια δεν βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η Κεντρική Ενωση, που επιφυλάσσεται για τις επόμενες κινήσεις της, επισημαίνει ότι «ο υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις - διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ