Μήνυμα Σεντένο για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μετά την έξοδο

Μήνυμα Σεντένο για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μετά την έξοδο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σαφές μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν και μετά τη λήξη του προγράμματος έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη «ιδιοκτησίας» των μεταρρυθμίσεων. Πριν όμως λήξει το πρόγραμμα πρέπει να γίνει και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ., η οποία έχει καθυστερήσει μετά το κώλυμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup. Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως την 1η Αυγούστου.

Το μνημόνιο

Συγκεκριμένα, ο κ. Σεντένο σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο France 24 τόνισε πως η επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια θα εξαρτηθεί από την περίοδο μετά το πρόγραμμα, καθώς τώρα «η Ελλάδα διαθέτει πλέον τα εργαλεία και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στην οικονομία της να μεγεθυνθεί με βιώσιμο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, επισήμανε ότι κι άλλες χώρες πέρασαν από παρόμοια διαδικασία, εξερχόμενες των δικών τους προγραμμάτων προσαρμογής, ενώ συγχρόνως τόνισε ότι «δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα».

Η δόση

Οσον αφορά την τελική εκταμίευση, την 1η Αυγούστου αναμένεται η τελική απόφαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε η δόση να φτάσει στα ελληνικά ταμεία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η δόση η οποία αναμενόταν να εγκριθεί στο Eurogroup στις 12 Ιουλίου, τελικά δεν εγκρίθηκε καθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών. Η γερμανική Βουλή είχε ψηφίσει από τις αρχές Ιουλίου το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο αποδεικνυόταν ότι έχουν ικανοποιηθεί και τα 88 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης και καθώς ένα από αυτά δεν ικανοποιήθηκε ύστερα από μονομερή απόφαση της Ελλάδας, δημιουργήθηκε πρόβλημα και η εκταμίευση «πάγωσε» μέχρι να λυθεί το ζήτημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Το πρόβλημα θα λυνόταν μόνο αν οι ελληνικές αρχές παρουσίαζαν ποιες περικοπές θα κάνουν, ώστε να μην έχει δημοσιονομικό κόστος το παραπάνω μέτρο. Γι’ αυτό, γνωρίζοντας το πρόβλημα προσήλθαν στο τελευταίο Εurogroup προετοιμασμένοι με ένα έγγραφο υποδεικνύοντας από πού θα γίνουν οι περικοπές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας βρέθηκαν 28 εκατομμύρια –όσο ήταν το δημοσιονομικό κόστος από την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ– τα οποία θα κοπούν από τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε στην «Κ» πως αυτές δεν είναι πραγματικές περικοπές, αλλά ότι η ελληνική πρόταση απλά μειώνει το ανώτατο όριο δαπάνης για κάποιες από τις αμυντικές δαπάνες. «Αυτό δεν ήταν ένα όριο που ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν, οπότε στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματική περικοπή», λέει χαρακτηριστικά. Οπως και να έχει όμως δεν αναμένεται να δημιουργηθεί νέο κώλυμα, καθώς το ποσό είναι πολύ μικρό και οι θεσμοί θα βρίσκονται όλοι σε καλοκαιρινές διακοπές που κανένας δεν θα είναι διατεθειμένος να διακόψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή