ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούνται απαντήσεις για το μέλλον του Ποταμιού

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εσωτερικό «δημοψήφισμα», με στόχο την επανατοποθέτησή του στον πολιτικό χάρτη, πραγματοποιεί το Ποτάμι, μετά την παρένθεση, όπως αποδείχθηκε, της συμμετοχής του στο Κίνημα Αλλαγής. Με πολλά στελέχη του κόμματος να τροφοδοτούν τη συζήτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες, παρά την απόφαση για «εμπάργκο» στην τελευταία πανελλαδική συγκέντρωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί ρελάνς, δίνοντας εντολή να μοιραστεί ένα ερωτηματολόγιο σε «300 στελέχη και 6.000 μέλη του κόμματος», ώστε να δοθούν απαντήσεις «από τη βάση» του κόμματος. Από τις 28 συνολικά ερωτήσεις, υπάρχουν πολλές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποκαλύπτουν και τις σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, ενώ σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό και το εσωτερικό μπρα ντε φερ που είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό είναι πως, μεταξύ άλλων, υπάρχει ερώτηση αν το Ποτάμι «πρέπει να αλλάξει ηγεσία στο Συνέδριο», «πώς θα προσδιορίζατε ιδεολογικά» το κόμμα –κεντρώο, φιλελεύθερο, κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό– αλλά και ερωτήματα που επιδιώκουν να αποτυπώσουν τις ιδεολογικές αναφορές των μελών, όπως «ποιο κόμμα θα επιλέγατε αν δεν υπήρχε το Ποτάμι». Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα για την ευρωομάδα με την οποία πρέπει να συσχετιστεί. Οι εναλλακτικές απαντήσεις είναι «σοσιαλιστές, φιλελεύθερους ή το ρεύμα Μακρόν», επιβεβαιώνοντας τα όσα φημολογούντο για σκέψεις συμμετοχής του κόμματος στη «λίστα Μακρόν», εφόσον αυτή τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα, διόλου αμελητέο, αν το Ποτάμι πρέπει να κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές.

Πρωτοβουλία

Παρά τα καταγεγραμμένα προβλήματα του κόμματος, το Ποτάμι δεν σταματά να αναλαμβάνει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων, όπως φανερώνει η επίκαιρη επερώτηση για το μείζον ζήτημα της απεξάρτησης από το πλαστικό. Εκτός από τον κ. Θεοδωράκη, τον λόγο έλαβαν και βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λυκούδης, που τόνισε πως «στη χώρα μας δεν έχουμε αποτελεσματική πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων». Νωρίτερα πάντως είχε στείλει μήνυμα διαφοροποίησης, καθώς με συνέντευξή του (Νews 24/7) είχε ταχθεί υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής παράταξης με «αριστερά χαρακτηριστικά».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ