Συντηρεί τη στρατηγική έντασης ο Ταγίπ Ερντογάν

Συντηρεί τη στρατηγική έντασης ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά επίπεδα ρητορικής έντασης, περί της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί να συντηρεί η Αγκυρα. Αυτή τη φορά ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία κάνει αυτό που ξέρει», σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις που είχαν κάνει –υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που βρίσκονται εντός των ζωνών κυριαρχίας της, σε συνέδριο των Απόδημων Κυπριών στη Λευκωσία– οι πρέσβεις ΗΠΑ, Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, κατά των διπλωματών που εκπροσωπούν το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Κυπριακή Δημοκρατία, είχε εκδώσει το τουρκικό ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ερντογάν είπε, επίσης, χθες ότι «ξεκινώντας γεωτρήσεις στα βαθιά και ρηχά νερά της Μεσογείου δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας. Κάποιοι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το τι θα κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει».

Παράλληλα, παρά την εμφανή μείωση της έντασης στο Αιγαίο, η Αγκυρα εξακολουθεί να νουθετεί την Αθήνα για αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Καθιστά, έτσι, εμφανή και διαρκή μια πολύ έντονη πολιτική πίεση προς την Αθήνα, καθώς την εντάσσει σε έναν «άξονα του κακού» που έχει συνωμοτήσει εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Το τελευταίο επεισόδιο διαδραματίστηκε την Κυριακή που πέρασε, όταν η Αγκυρα εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση εναντίον της Αθήνας για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τον Τούρκο δημοσιογράφο Τουργκούτ Καγιά. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι περιέγραψε την απόφαση της Δικαιοσύνης ως απόδειξη «μη αλλαγής της παραδοσιακής αντίδρασης της ελληνικής πολιτικής τάξης για τη χώρα μας».

Και, αναφέροντας την ύπαρξη διεθνούς εντάλματος της Interpol είπε ότι «η Ελλάδα, που στο παρελθόν προστάτευε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, τώρα δίνει προστασία σε καταζητουμένους από τη χώρα μας και φτάνει στο σημείο να αγνοεί δικαστικές αποφάσεις για την έκδοσή τους». Κατά την πάγια, πλέον, τουρκική τακτική, ο κ. Ακσόι απηύθυνε προς την Αθήνα έκκληση να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η Αγκυρα εμφανίζεται να κωφεύει σε όλες τις εκκλήσεις που γίνονται προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κράτηση επί 160 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, δίχως να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες. Στην Ελλάδα λαμβάνονται ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Χθες, πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή