Επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία

Επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή από τη Γερμανία στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι καταγράφηκαν στο σύστημα Eurodac στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν. «Τα υπουργεία Εσωτερικών έχουν συμφωνήσει και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Εχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η κ. Πέτερμαν. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με δήλωσή του χθες το απόγευμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση». Στο πλαίσιο της Διοικητικής Διευθέτησης, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά. Ο κ. Βίτσας σημειώνει πως η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές αλλά είχε ώς τώρα παγώσει (περί τις 2.000). 

Επίσης, να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις επανένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «Ελλάδα και Γερμανία θα δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων».

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία της επαναπροώθησης (για όσους έχουν υποβάλει άσυλο στην Ελλάδα) θα είναι από εδώ και πέρα μια διαδικασία εξπρές, καθώς η επαναπροώθηση θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός 48 ωρών. Η κυρία Πέτερμαν διευκρίνισε μάλιστα πως οι παραπάνω όροι είχαν τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων. Επίσης σημείωσε πως λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αμέσως μετά την υπογραφή της, η οποία εκκρεμεί. Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με την Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 11 Αυγούστου ετέθη σε ισχύ ανάλογη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας. Αρα, η συζήτηση για μια συμφωνία τέτοιου περιεχομένου μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, είχε πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισπανίας, Αλέξη Τσίπρα και Πέδρο Σάντσεθ. Ο Αλ. Τσίπρας τουίταρε ότι «οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους». Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, υπήρξε ενημέρωση των ΜΜΕ πως συμφωνήθηκε επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης καταγραφής, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν σε περίπου 2.000 τα άτομα που θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ενώ βεβαίως θα επιστρέφεται άμεσα κάθε νέα είσοδος που εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Αγκελα Μέρκελ αναζητεί μια διέξοδο από την έντονη πίεση που δέχεται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, κυρίως εντός του συντηρητικού εκλογικού σώματος. «Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε προχθές η καγκελάριος από τη Δρέσδη.

Yπερπλήρεις οι δομές

Την ίδια ώρα, πάντως, οι δομές στην Ελλάδα παραμένουν υπερπλήρεις, ενώ και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Συγκεκριμένα, στις 30 δομές που διαχειρίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις καταγράφηκαν προχθές 29.436 άτομα, με προβλεπόμενες θέσεις 25.179. Οι δομές σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Διαβατά έχουν υπεράριθμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή