Εργάζεται σκληρά, αλλά δεν… θα ψηφίσει

Εργάζεται σκληρά, αλλά δεν… θα ψηφίσει

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίπτωση της Αννας, που είχε τρία τουριστικά μαγαζιά σε παραθεριστικό κέντρο του Πηλίου, μου εντυπώθηκε. Μια γυναίκα από την Αθήνα, περίπου 48-50 ετών, ικανή, δραστήρια και ευγενής. Οσες φορές πήγα στο κατάστημά της μου επιβεβαίωνε την αγάπη που είχε στη δουλειά της. Στους τουρίστες ήταν ευγενέστατη, και μιλούσε όχι μόνο αγγλικά αλλά και γαλλικά, καθώς, όπως έμαθα, ήταν πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας. «Νιώθω ότι εκπροσωπώ τη χώρα μου, εδώ στο μικρό μαγαζί μου», μου είπε και δεν μπορούσα παρά να συμφωνήσω.

Οσες μέρες την έβλεπα να φροντίζει το κατάστημά της τη χαιρόμουν και είχα μονολογήσει ότι αυτή η γυναίκα ήταν ένα θετικό παράδειγμα. Την άποψη αυτή τη διατηρώ ώς τώρα, αλλά κάτι που μου είπε στο τέλος των διακοπών, όταν πλέον την αποχαιρέτησα, με προβλημάτισε. Και το μοιράζομαι. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» μου είπε. Και θεώρησα ότι ήταν μία ακόμη από τις κοινότοπες, πλέον, ρητορικές ερωτήσεις που ακούς παντού και που απαιτούν μονάχα μια βιαστική επιβεβαίωση.

Αλλά η Αννα, που ένιωθε πλέον ότι την είχα εκτιμήσει και πως μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα, άρχισε να μου λέει για τον δικό της φορολογικό βραχνά. Με τα τρία καταστήματα, όλα τουριστικού ενδιαφέροντος, που διέθετε, είχε συνολική επιβάρυνση τεράστια σαν τα καταστήματα να ανήκαν σε τρία διαφορετικά φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες. «Απορώ πώς επιβιώνω», μου είπε πάντα με το χαμόγελο, γιατί από τζίρο, τουλάχιστον, πήγαινε καλά, έστω και για τρεις μήνες τον χρόνο. Αλλά εκεί που άρχισα να κλονίζομαι ήταν όταν μου είπε ότι εκείνη «δεν ψηφίζει ποτέ». «Τους έχω σιχαθεί», είπε η Αννα, η εργατική, η μητέρα, η πατριώτισσα, κατά δική της δήλωση, η σκληρά εργαζόμενη ως ανεξάρτητη επαγγελματίας. «Ούτε τώρα θα πας να ψηφίσεις;» τη ρώτησα. «Οχι», είπε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Εγώ έχω τη δουλειά μου και την οικογένειά μου, και αυτά μόνο με νοιάζουν». Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω όσα μου έλεγε, κυρίως μετά το ξέσπασμά της για τα φορολογικά βάρη. «Και η Ελλάδα, το μέλλον;»… «Εγώ δουλεύω, οι πολιτικοί μάς δουλεύουν», ήταν η απάντηση.

Ομολογώ ότι αυτή η συζήτηση με προβλημάτισε πολύ. Σε ποια στατιστική χωράει η Αννα, σε ποια δημοσκόπηση περιλαμβάνεται; Αν η κάθε Αννα που δουλεύει ευσυνείδητα, επιμένει να μην κάνει χρήση του εκλογικού της δικαιώματος, το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι εκπλήξεις της κάλπης μεγαλύτερες. Ισως αυτές οι περιπτώσεις να είναι λιγότερες πλέον, αλλά είναι κομμάτι μιας απρόβλεπτης πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή