Χωρίς επιπτώσεις η απώλεια του waiver για τις τράπεζες

Χωρίς επιπτώσεις η απώλεια του waiver για τις τράπεζες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν με άνεση την απώλεια του waiver και να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα ρευστότητας δηλώνουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε δηλώσεις τους στο Bloomberg οι κ. Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, Φωκίων Καραβίας από τη Eurobank και Χρήστος Μεγάλου από την Τράπεζα Πειραιώς εξηγούν τα σχέδιά τους για τη χρήση εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αλλά και «στη σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Να σημειωθεί ότι η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) έληξε και τυπικά στις 21 Αυγούστου, δηλαδή με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν από την ΕΚΤ ρευστότητα ύψους άνω των 150 δισ. ευρώ, καθώς είχαν χάσει την πρόσβαση σχεδόν σε κάθε είδους διατραπεζικά δάνεια, όπως και ένα μεγάλο μέρος της καταθετικής βάσης τους.

Η ανάγκη αυτή από τα τέλη Ιουλίου έχει περιοριστεί μόλις στα 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ καλύπτονται από εγγυήσεις επιλέξιμες για τις πράξεις της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες αναμένεται, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, να αναφερθούν στα σχέδιά τους για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η δεύτερη τράπεζα, μετά την Εθνική, που έχει μηδενίσει τον ELA, ενώ ακολουθούν Eurobank και Alpha Bank.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου χαρακτήρισε την κατάργηση του waiver «πρακτικά άνευ σημασίας». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της μεγαλύτερης –βάσει ενεργητικού– τράπεζας της χώρας, η Πειραιώς έχει λάβει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά repos.

«Η Alpha Bank έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια με άλλα αποδεκτά στοιχεία ενεργητικού (assets) από την ΕΚΤ», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Δημήτρης Μαντζούνης, σημειώνοντας ότι «η τράπεζα έχει αυξήσει τις συναλλαγές στην ανοικτή αγορά repos με διεθνείς αντισυμβαλλομένους».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας που χρειάστηκαν στο απόγειο της κρίσης με χρηματοδότηση από την αγορά», υπογραμμίζει από την πλευρά της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. Οπως σημειώνει, «εάν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, δεν αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες με τη χρήση των υπολοίπων ελληνικών κρατικών ομολόγων για παρόμοιες πράξεις της αγοράς».

Η επίδραση της μη δυνατότητας χρήσης ελληνικών κρατικών ομολόγων θα είναι «ελάχιστη», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Οπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, «η επιπλέον βελτίωση της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων απαιτεί τη σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τον εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών». Σύμφωνα με τον CEO της ΕΤΕ, «οι κύριοι κίνδυνοι, εκτός της κόπωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, με τους δύο μεγαλύτερους γείτονες της χώρας, την Ιταλία και την Τουρκία, να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή