Μπογιές, τσεκούρια και… τοίχοι γύρω από το αστέρι του Τραμπ

Μπογιές, τσεκούρια και… τοίχοι γύρω από το αστέρι του Τραμπ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι καθαρά συμβολική κίνηση, σίγουρα όμως προσφέρει «σκοτεινή» ικανοποίηση σε όσους την τολμούν: από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, οργισμένοι διαδηλωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο το αστέρι του νυν Αμερικανού προέδρου στο Walk of Fame του Χόλιγουντ. Κάποιοι αρκούνται στο να το χαράσσουν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο τυχαίνει να έχουν μαζί τους, οι πιο προνοητικοί καταφθάνουν «οπλισμένοι» με μπογιές, σπρέι και σφυριά, ενώ μέσα στον Ιούλιο ο 24χρονος Οστιν Κλέι το διέλυσε με ένα τσεκούρι.

Το 2016, ο καλλιτέχνης Plastic Jesus έχτισε έναν μικρό τοίχο γύρω του για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και αυτή την εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του δυτικού Χόλιγουντ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απομάκρυνσης του αστεριού από τη θρυλική λεωφόρο. Φυσικά, και αυτή η απόφαση είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το συμβούλιο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προσθέτει ή να αφαιρεί άστρα.

Επισήμως, η Λεωφόρος της Δόξας ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ, που στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει πως τα αστέρια αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να διαφυλάσσονται, ανεξαρτήτως του αν τα τιμώμενα πρόσωπα έχουν πλέον χάσει την υπόληψή τους στα μάτια του κόσμου.

Αλλωστε, βασικό κριτήριο για την ένταξη στο Walk of Fame είναι η διασημότητα, και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Τραμπ, που «εγκαινίασε» το αστέρι του το 2007, όταν ακόμα ήταν ένας σχεδόν ακίνδυνος επιχειρηματίας, συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Η… συντροφιά

Πάντως, όπως υπογραμμίζει η Pamela Hutchinson του Guardian, η «συντροφιά» του προέδρου των ΗΠΑ στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ δεν αποτελείται ακριβώς από αγίους. Ανάμεσά τους, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (η σκηνή που απεικονίζει κάποιον να ουρεί πάνω στο αστέρι του αφαιρέθηκε από το βιντεοκλίπ του κομματιού «Day-In Day-Out» του Ντέιβιντ Μπόουι προτού αρχίσει να προβάλλεται στο MTV), ο καταδικασμένος για σεξουαλική παρενόχληση Μπιλ Κόσμπι (το 2014, στην επιγραφή με το όνομά του προστέθηκε για λίγο η λέξη «βιαστής») ή ο ηθοποιός Γκιγκ Γιανγκ, που το 1978 σκότωσε τη γυναίκα του και αμέσως μετά αυτοκτόνησε.

Αντιθέτως, άνιση εξακολουθεί να παραμένει η παρουσία Αφροαμερικανών διασημοτήτων, ενώ ορισμένες πολυεθνικές έχουν αγοράσει τα δικά τους αστέρια έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων το καθένα.

Λίγο μετά τον βανδαλισμό του άστρου του Τραμπ, τον περασμένο μήνα, η φωτογραφία των δύο «Ρώσων» φρουρών που στέκονται αμίλητοι στον τόπο του εγκλήματος κρατώντας μία σημαία αποθεώθηκε από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή