Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα Αρχαία Ελληνικά και οι Γερμανοί

Κύριε διευθυντά
Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στις παρυφές του Μέλανος Δρυμού στη Γερμανία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 βρέθηκα και εγώ για ένα μέρος των σπουδών μου, ιδρύθηκε το 1457. Σε αυτό σπούδασαν ή/και δίδαξαν οι M. Weber, E. Husserl, H. Arendt, Fr. Hayek κ.ά. Επίσης έχει αναδείξει μέχρι τώρα, αν λογαριάζω σωστά, 19 νομπελίστες.

Στην είσοδο ενός από τα παλαιότερα κτίρια του πανεπιστημίου βρίσκονται δύο υπερμεγέθη χάλκινα αγάλματα που αναπαριστούν, το ένα (στα αριστερά) τον Ομηρο και στη βάση του είναι χαραγμένο με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες το: Εις Οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης και στο άλλο (στα δεξιά) του Αριστοτέλη με την επιγραφή: Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει. Λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά και τότε λίγοι Ελληνες φοιτητές μπορούσαν να ερμηνεύσουν το δεύτερο χωρίο και μας βοηθούσαν Γερμανοί συμφοιτητές μας...

Μπαίνοντας παραμέσα στο παμπάλαιο αυτό κτίριο υπήρχε ακόμα σε έναν τοίχο μια μισοσβησμένη από τα χρόνια γερμανική επιγραφή, που έγραφε με γοτθικά γράμματα (gotische Schrift, 13. - 15. αι.): «Εδώ μέσα δεν μπαίνεις για να λατρέψεις την Επιστήμη αλλά για να την αμφισβητήσεις».

Κύριε υπουργέ της Παιδείας, της Ερευνας και των Θρησκευμάτων, πιστέψτε με, σε τέτοια πανεπιστήμια, και υπάρχουν αρκετά ακόμα στην Κεντρική Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι γνώσεις πολύτιμες αλλά και οι σπουδές συναρπαστικές!

Γιωργος Α. Κουρμουσης

«Αν ήμουν επενδυτής κι άκουγα Τσίπρα...»

Κύριε διευθυντά
Αν ήμουν επενδυτής και είχα την υπομονή να παρακολουθήσω την ομιλία και τη συνέντευξη του κυρίου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ένα συμπέρασμα θα έβγαζα, το οποίο δυστυχώς κανείς δεν επεσήμανε ούτε ρώτησε:

Το συμπέρασμα που θα έβγαζα είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αρνηθεί την προληπτική γραμμή στήριξης και τη λεγόμενη από αυτόν «καθαρή έξοδο» για έναν και μόνο λόγο: για να μπορεί να παραδώσει δηλαδή και πάλι τη χώρα στα νύχια των συνδικαλιστών, που είναι η ψυχή και η φιλοσοφία του κόμματός του.

Για τον λόγο αυτό, το μόνο ουσιαστικό που εξήγγειλε είναι η υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, που ως γνωστόν αποτελούν το εργαλείο εκβιασμού κυβέρνησης και εργοδοτών, από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό και με την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της απεργίας είναι η κύρια αιτία του κλεισίματος των περισσοτέρων επιχειρήσεων και της χρεοκοπίας της χώρας. Τρανή απόδειξη, η πρόσφατη προκλητική απεργία της ΠΝΟ μέσα στην τουριστική περίοδο και η ανοχή και υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντί της.

Αν λοιπόν ήμουν υποψήφιος επενδυτής, θα ήμουν τρελός να επενδύσω σε μια χώρα όπου οι όποιες επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπέγραφα με το προσωπικό που θα προσλάμβανα, και τα σχέδια που θα έκανα για την επιχείρησή μου, θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να μου επιβάλουν τους όρους και τους μισθούς που αυτοί θέλουν, και σε κάθε περίπτωση με μία απεργία που θα κήρυτταν θα μπορούσαν να με εκβιάζουν και να κλείσουν την επιχείρησή μου, αφού δεν θα είχα ούτε το δικαίωμα της ανταπεργίας ούτε κάποια νομική προστασία.  Αν είχα επομένως σκοπό να επενδύσω στην Ελλάδα, μετά την ομιλία του κυρίου Τσίπρα, θα πρέπει να το ξεχάσω, δυστυχώς και για μένα αλλά περισσότερο και για την Ελλάδα. 

Για το θέμα αυτό αναμένω τι θα εξαγγείλει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για να προστατέψει, εκτός από τα επιχειρηματικά μου δικαιώματα, και το δικαίωμα της εργασίας των εργαζομένων που θα προσλάβω, αν αυτός γίνει κυβέρνηση.

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ μηχ/γος ηλ/γος ΕΜΠ, Ιλιον

To όραμα Τσίπρα και η υφυπουργός

Κύριε διευθυντά
Ο πρωθυπουργός μας εδήλωσε στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο κατά την τελετή των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης: «Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει προς τα μπροστά. […] …θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της βαλκανικής ανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. Γέφυρα πολιτισμού …». Το ετόνισε και στη συνέντευξη Τύπου της επομένης.

Ετσι –τώρα– εξηγείται η τοποθέτηση της κυρίας Κατερίνας Νοτοπούλου στην καίρια, θα έλεγα, για τις ως άνω επιδιώξεις θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη!

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

Η εν Ελλάδι πρώτη μεταμόσχευση νεφρού

Κύριε διευθυντά
Με τον πρόσφατο θάνατο του ακαδημαϊκού - καθηγητού Χειρουργικής Γρηγορίου Σκαλκέα εγράφησαν πολλά για τις πολλαπλές επιτυχίες και το βιογραφικό του θανόντος. Στις 28 Αυγούστου η Μαργαρίτα Πουρνάρα έγραψε το άρθρο «Γρηγόρης Σκαλκέας: έφυγε ο πατριάρχης της σύγχρονης ιατρικής στη χώρα μας».  Σε ένα σημείο περιείχε μία ανακρίβεια. Ανέφερε ότι «Στο Λαϊκό έκανε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού το 1971». Η ακρίβεια για την πρωτιά στο θέμα αυτό, ανήκει στον αείμνηστο καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνο Τούντα, μετέπειτα δάσκαλό μου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκανε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στη Θεσσαλονίκη το 1968, με τους συνεργάτες του. Μεγάλο το έργο του πρόσφατα θανόντος, αλλά η αλήθεια πρέπει να επισημαίνεται.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Το... αντιαισθητικόν της «3ης Σεπτέμβρη»

Κύριε διευθυντά
Εχουν λεχθεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά για την κακοποίηση της γλώσσας μας. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι η «Καθημερινή» χειρίζεται το ευαίσθητο αυτό θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. Δυστυχώς η εμφάνιση εκείνου του αντιαισθητικού «3ης Σεπτέμβρη», με μεγάλα και έντονα στοιχεία, της 28/8/18, μας διαψεύδει. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα τυχαίο σφάλμα που δεν θα επαναληφθεί.

Ιωαννης Βουλιουρης, Φυσικός - ηλεκτρον. μηχανικός

Κραυγή αγωνίας για τη Χώρα Σερίφου

Κύριε διευθυντά
Θλίψη. Οργή. Απορία. Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια η Χώρα Σερίφου παραδόθηκε. Στους ντόπιους (κυρίως) και ξένους πειρατές. Εκείνους που παράνομα και ξεδιάντροπα αντικατέστησαν τα ξύλινα κουφώματα με τρίτης διαλογής αλουμίνια, που παράνομα μετέτρεψαν τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα παράθυρα σε μεγάλες ευήλιες τζαμαρίες, που παράνομα αλλοίωσαν το καλντερίμι με μπάζα και πλακοστρώσεις, που παράνομα τοποθέτησαν στις άσπρες ταράτσες κεραίες τηλεόρασης, δορυφορικά πιάτα, μονάδες κλιματισμού και μαύρες πλαστικές δεξαμενές, που παράνομα επένδυσαν τους σταυρούς της εκκλησίας με φωτάκια neon, που παράνομα διαμόρφωσαν ταράτσες και οικήματα σε club με εκκωφαντική μουσική.  Η Χώρα Σερίφου είναι αναγνωρισμένος προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός (Π.Δ. 11-5-89, ΦΕΚ 345/Δ/2-6-89). Με την ατυχία να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ακούει κανείς;

Γιαννης Ξυλας, Τοπογράφος μηχανικός, εκτιμητής ακινήτων

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ