Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για όσους περνούν από το Φαληρικό Δέλτα αυτές τις μέρες προκειμένου να διακρίνουν δύο από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα mega yachts παγκοσμίως. Στα δυτικά, στη μαρίνα Αθηνών, μπροστά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεσπόζει το νεότευκτο μήκους 116,5 μέτρων γιοτ «Ulysses» του Νεοζηλανδού επιχειρηματία Γκραμ Χαρτ. Η αξία του ναυπηγηθέντος φέτος στις νορβηγικές γιάρδες Kleven σκάφους, σύμφωνα με τον ειδικό περί των θαλαμηγών Τύπο υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολ. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει 30 καλεσμένους στις 15 σουίτες του με 43 άτομα πλήρωμα, τρία σκάφη αναψυχής στα ντεκ του και ένα ελικόπτερο.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-1

Το 85μετρο «Οptasia» της Golden Yachts ήταν δεμένο στη Ζέα.

Στα ανατολικά του Φαλήρου, στη μαρίνα του Φλοίσβου βρίσκεται το 110 μέτρων «Radiant» ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου εμπόρου αυτοκινήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλά Αλ-Φουταΐμ. Ναυπηγήθηκε πριν από δέκα χρόνια για τον αποβιώσαντα πια Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος ήθελε με το «Radiant» να ανταγωνιστεί τη θαλαμηγό «Pelorus» του ορκισμένου εχθρού του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η ναυπήγησή του κόστισε 286 εκατ. δολ.

Οι ναυλώσεις

Μοιάζουν με ματαιόδοξες ιστορίες αλλά πλέον τις μαθαίνουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες νησιώτες –και όχι μόνον– που βλέπουν σκάφη σαν αυτά στα γνώριμα νερά τους από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Τα mega yachts αυτά δεν χρησιμοποιούνται πάντοτε από τους ιδιοκτήτες τους ή φιλοξενούμενούς τους, παρά μόνο ίσως κάποιες μέρες. Ενοικιάζονται συχνά για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα και μένουν στην Ελλάδα πολλούς μήνες, αφού το Αιγαίο και το Ιόνιο εξελίσσονται σε «playgrounds» της διεθνούς ελίτ.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-2

Το φουτουριστικό «Adastra» του Αντονι Μάρντεν «όργωσε» φέτος το Αιγαίο.

Υπερπολυτελείς θαλαμηγοί, πολλές εκ των οποίων στη λίστα με τις εκατό μεγαλύτερες του κόσμου, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου. Οι ιδιοκτήτες δεκάδων mega yachts, ως επί το πλείστον δισεκατομμυριούχοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, έχουν επιλέξει την Ελλάδα όχι μόνον ως τόπο ολιγοήμερων διακοπών αλλά ως βάση για τη ναύλωση των πολύτιμων σκαφών τους.

Με ακτογραμμή 16.000 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, κοντά στα 1.200 νησιά και 4.800 βραχονησίδες, εύκρατο κλίμα, πολιτιστική κληρονομιά χιλιετιών αλλά και high end προορισμούς σε νησιά, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη και ο αργολικός κόλπος, έχει καταστεί ο νούμερο ένα προορισμός για τους πλέον εύπορους οικονομικά του πλανήτη. Είτε με ιδιόκτητα σκάφη είτε ναυλώνοντας γιοτ τρίτων συνέρρευσαν φέτος μαζικά στις ελληνικές θάλασσες, προσδίδοντας στον ελληνικό τουρισμό κοσμοπολίτικη λάμψη αλλά και έσοδα πολλών εκατομμυρίων.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-3

Το 110 μέτρων «Radiant» του Αμπντουλά Αλ-Φουταΐμ έδεσε στον Φλοίσβο.

Σύμφωνα με μελέτη της UBS, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων το 2017 αυξήθηκε κατά 24% στο επίπεδο-ρεκόρ των 9,2 τρισ. δολ. και ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σε 2.754 άτομα. Οι 8 στους 10 έχουν τουλάχιστον μία ιδιόκτητη θαλαμηγό και οι 2 στους 8 διαθέτουν mega yacht άνω των 50 μέτρων. Η Μεσόγειος είναι ο αγαπημένος τους προορισμός και οι προτιμήσεις για τον ελλιμενισμό τους αλλά και τα ταξίδια τους μοιράζονται μεταξύ Ισπανίας, Γαλλίας Ιταλίας και Ελλάδας. Η φυσική ομορφιά και γεωμορφολογία της Ελλάδας την έχουν προικίσει με απαράμιλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξηγούν οι ειδικοί.

Τα παραδείγματα των mega yachts που έπλευσαν φέτος στα ελληνικά νερά είναι πολλά. Περιλαμβάνουν και το 93 μέτρων «Mayan Queen» του Μεξικανού επιχειρηματία Αλμπέρτο Μπαϊγέρες που ναυπηγήθηκε το 2008 κατά πληροφορίες έναντι 140 εκατ. δολ. και το οποίο έγινε δυστυχώς δυσάρεστα γνωστό στη χώρα εξαιτίας του μυστηριώδους θανάτου της εργαζομένης σε αυτό 20χρονης Αυστραλέζας Σινέντ Μακναμάρα στην Κεφαλονιά.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-4

Το «Al Mirqab» του πρώην εμίρη του Κατάρ βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο Ιόνιο.

Στην άλλη πλευρά των ελληνικών θαλασσών έφτασε ο Τζόρτζιο Αρμάνι για άλλη μία χρονιά φέτος με το 63 μέτρων «Main». Εμεινε αρκετές μέρες στην Πάτμο που μαζί με τη Μύκονο φέρονται να έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής τέτοιων σκαφών.

Κόβουν την ανάσα

Πολλοί επιλέγουν μάλιστα την Ελλάδα ως πρώτο προορισμό των θαλαμηγών τους. Ετσι, νωρίτερα φέτος στο Ιόνιο κρέμασαν πολλά… σαγόνια από το υπερμέγεθες τρικάταρτο motor sailer μήκους 142,8 μέτρων «Sailing Yacht-A» που σχεδίασε για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο ο Φίλιπ Σταρκ και φέρεται να κόστισε κοντά στα 400 εκατ. δολ. Εξίσου ολοκαίνουργιο και φουτουριστικό το μόλις 42,5 μέτρων και πρωτοποριακής σχεδίασης trimaran, «Adastra» του Αντονι Μάρντεν που κατασκευάστηκε στην Κίνα και προκάλεσε θαυμασμό απ’ όπου πέρασε φέτος στο Αιγαίο. Οπως νεότευκτο που εντυπωσίασε είναι και το βαμμένο σε χρώματα τιρκουάζ 85μετρο «GO» που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία και παραδόθηκε φέτος. Τουρκικής ναυπήγησης είναι και το 70μετρο «Talisman-C» που συχνάζει στο Αιγαίο από το 2011, οπότε και ναυπηγήθηκε, και μετά.

Πουθενά ίσως, όμως, δεν μπορεί κανείς να δει περισσότερα από αυτά τα πλωτά ναυπηγικά αριστουργήματα απ’ ό,τι στη Μύκονο. Αλλά και στα στενά της Αντιπάρου με το Δεσποτικό, την Καλντέρα της Σαντορίνης, τα Σύβοτα, τις βόρειες Σποράδες και βέβαια τη Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα. Οσα φαίνονται στα λιμάνια και στις γνωστές οργανωμένες παραλίες είναι μόνον κλάσμα του συνολικού τους αριθμού, αφού οι περισσότεροι εκ των επιβατών για λόγους ιδιωτικότητας επιλέγουν απομονωμένες και δυσπρόσιτες παραλίες και κολπίσκους όπως τα Τηγανάκια στους Αρκιούς. Φυσικά πολλές εξ αυτών των θαλαμηγών είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, αφού η χώρα είναι πατρίδα και τόπος διαμονής ενός πολύ σημαντικού αριθμού εφοπλιστών εκ των οποίων πολλοί αυτονόητα αγαπούν το yachting. Με μια βόλτα στις μαρίνες του Φλοίσβου, του Αλίμου, των Αθηνών, της Ζέας και της Γλυφάδας ή κοιτώντας τα αγκυροβολημένα αρόδο στον κόλπο Βουλιαγμένης μπορεί εύκολα κάποιος να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-5

Το εντυπωσιακό «Maryah» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου «χτίστηκε» εξ ολοκλήρου το 2014.

Οι «μόνιμοι κάτοικοι»

Αλλες θαλαμηγοί είναι σχεδόν μόνιμα στην Ελλάδα, επειδή εδώ έχουν αποκτήσει εξοχικές επαύλεις, είτε ομογενείς όπως αυτή στην Καλαμάτα του Ρώσου επιχειρηματία Φιλάρετου Καλτσίδη, ιδιοκτήτη του 73,5 μέτρων και αξίας 100 εκατ. δολ. «Sapphire» είτε άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του Σκορπιού και του 60μετρου γιοτ «Anna».

Φυσικά χωρίς αναφορά στα δύο mega yachts της βασιλικής οικογενείας του Κατάρ, κάθε απαρίθμηση των υπερθαλαμηγών που συχνάζουν στην Ελλάδα θα ήταν ελλιπής. Ο πρώην εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι επέλεξε νωρίτερα φέτος να επισκεφθεί το Ιόνιο, μόνιμο ετήσιο παραθεριστικό προορισμό του εδώ και πολλά χρόνια, με το μικρότερο εκ των δύο βασικών –διότι υπάρχουν πολλά– σκαφών. Το αξίας 300 εκατ. δολ. και μήκους 124 μέτρων «Katara». Aλλες χρονιές έχει χρησιμοποιήσει το 133,2 μέτρων «Al Mirqab» που βρίσκεται μάλιστα αυτές τις μέρες στο Ιόνιο.

Oπως δεν μπορεί να παραλείψει κανείς και τα «Octopus» και «Tatoosh», 126 και 92 μέτρων αντιστοίχως, γιοτ ιδιοκτησίας του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν. Το «Tatoosh» αγοράστηκε μεταχειρισμένο έναντι 100 εκατ. δολ., ενώ το «Octopus» εκτιμάται πως αξίζει σήμερα κοντά στα 180 εκατ. δολ. Αμφότερα εθεάθησαν και φέτος στις Κυκλάδες.

Ναυμαχία θαλαμηγών σε ελληνικά νερά-6

Το «Mayan Queen» του Αλμπέρτο Μπαϊγέρες ναυπηγήθηκε έναντι 140 εκατ. δολ.

Εξοπλισμένα με πισίνες, μπαρ, βεράντες, γυμναστήριο, σινεμά, σπα, γκαράζ για τα βοηθητικά σκάφη και τα τζετ σκι, ελικοδρόμια, ενίοτε και δύο(!), σαλόνια διακοσμημένα με πολύτιμα έργα τέχνης και ξενοδοχειακό προσωπικό που αντιστοιχεί σε τέσσερα με πέντε άτομα ανά καλεσμένο-κλίνη κοστίζουν μια περιουσία για να λειτουργούν. Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση της «Βίβλου» του yachting, Boat International, το «Octopus» είχε εβδομαδιαίο λειτουργικό κόστος άνω των 300.000 δολ. Είναι χαρακτηριστικό ίσως πως κάποια από αυτά τα γιοτ κουβαλούν ως tender (βοηθητικά), σκάφη των οποίων το μήκος ξεπερνάει τα 15 μέτρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή