Συντάξεις – Μακεδονικό καθορίζουν

Συντάξεις – Μακεδονικό καθορίζουν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που ολοκληρώθηκε η πατροπαράδοτη παρέλαση των πολιτικών ηγετών από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, γίνεται αντιληπτό ότι δύο είναι τα θέματα που θα καθορίσουν την προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συνταξιοδοτικό και το Μακεδονικό. Τα υπόλοιπα, δηλαδή οι ποικίλες φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών, οι παροχές σε τμήματα του πληθυσμού, οι υποσχέσεις περί προσλήψεων και μη απολύσεων στο Δημόσιο, οι ρυθμίσεις οφειλών, οι πολιτικές για την Παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση, η αγανάκτηση ή όχι των πολιτών και διάφορα άλλα, θα παίξουν μεν τον ρόλο τους, όταν οι ψηφοφόροι βρεθούν μπροστά στην κάλπη, όμως δεν δεν θα επηρεάσουν την επιλογή του χρόνου και τον τρόπο που η χώρα θα φθάσει στις εκλογές.

Οπως επανειλημμένως έχει επισημανθεί από αυτήν εδώ τη στήλη, ο Αλ. Τσίπρας αποκλείεται να πάει σε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων, που η κυβέρνησή του έχει νομοθετήσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμφώνησε υπό την πίεση της τρόικας και ιδιαίτερα του ΔΝΤ –που θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικό–, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί την υπογραφή του όταν έλθει η ώρα των εκλογών. Τώρα ελπίζει ότι οι δανειστές θα κάνουν πίσω και θα του επιτρέψουν με κάποιον τρόπο να μην περικόψει τις συγκεκριμένες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 1919, αλλά αν αυτό δεν γίνει στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει σε πολιτικό επίπεδο. Ακόμη και φέρνοντας το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής. Και αν και τότε δεν το πετύχει, οι επιλογές του θα είναι δύο: ή θα πάει σε εκλογές τον Ιανουάριο, ή θα ενεργήσει μονομερώς να μη κόψει τις συντάξεις. Αφήνοντας τις όποιες παρενέργειες να βαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, η προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Μάιο θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το Μακεδονικό. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία της υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί περί τον Φεβρουάριο από την πλευρά των Σκοπίων και μετά η Αθήνα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει στην κύρωσή της από τη Βουλή. Η κυρίαρχη ερμηνεία είναι ότι αυτή η κύρωση θα έχει τυπική μόνο σημασία, καθώς οι υπογραφές που έπεσαν έχουν παραγάγει ήδη διεθνή αποτελέσματα και η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τα ακυρώσει. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι ολόκληρη η Δύση θέλει τόσο πολύ να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που δεν θα ανεχθεί κανένα πισωγύρισμα.

Με λίγα λόγια, ο διεθνής παράγων που επηρεάζει αποφασιστικά τη στάση της χώρας δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένος αν ο Αλ. Τσίπρας πάει σε εκλογές πριν ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώσει τη διαδικασία στη δική του χώρα, δεν θα συγχωρήσει τον Π. Καμμένο αν ρίξει την κυβέρνηση για λόγους μικροπολιτικούς και δεν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και θα ασκήσει παντοιοτρόπως αφόρητη πίεση στον Κυρ. Μητσοτάκη να την κυρώσει, αν τελικά σε αυτόν πέσει ο κλήρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή