Εξοντωτικά (υπερ)πλεονάσματα

Εξοντωτικά (υπερ)πλεονάσματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παλαιά και από τις πλέον ευχάριστες ενασχολήσεις μου είναι να (ξανα)διαβάζω τις ομιλίες των πολιτικών, δίνοντας σημασία σε εκείνα τα σημεία που ποτέ δεν πρόκειται να γνωρίσουν επαρκή δημοσιότητα. Στην ομιλία Μητσοτάκη στάθηκα σε πολλά τέτοια σημεία. Απόδειξη ότι η μείζων, όπως και όλη η άλλη αντιπολίτευση κατόρθωσε, σε αυτό το ενδιαφέρον ραντεβού της Θεσσαλονίκης, να προπορευθεί του κυβερνητικού λόγου κυρίως επειδή έχει πολλές και πολύ καλές νέες ιδέες για όσα πρέπει να κάνει η χώρα (και, πρωτίστως, οι άνθρωποί της) ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Ιδού μία από αυτές, ίσως η σημαντικότερη στους αμέσως επόμενους μήνες.

Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης: «Γιατί μας εγκλωβίζουν σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα οι πιστωτές;». Η σημερινή αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη σημερινή συμπολίτευση, δεν συναίνεσε ποτέ στην απαίτηση των εταίρων και πολύτιμων υποστηρικτών μας σε ό,τι αφορά το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έπρεπε να επιτυγχάνει η Ελλάδα για πολλά έτη την επομένη των μνημονίων. Ευθυγραμμισμένη προς τη διεθνή γνώση, όπως τη διατυπώνει το σύνολο των οικονομολόγων (πλην δύο ή τριών, μόνον) στη βάση του συνόλου των μελετών των τελευταίων ετών για το ποια είναι η ορθή μακροοικονομική ισορροπία μεταξύ χρέους και φόρων και υποστηριζόμενη από το σύνολο (πλην των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων ενός Eurogroup), λέει το σωστό: η συνέχιση της δημοσιονομικής «πρέσας» σκοτώνει την ανάπτυξη και αποτελεί τραγικό λάθος πολιτικής. Η απάντηση Μητσοτάκη στο ως άνω ερώτημα έχει ενδιαφέρον. Θεωρεί ότι τα οικονομικά επιχειρήματα εις βάρος της πολιτικής υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων είναι γνωστά στους εταίρους. Σε αυτό εδράζει την πεποίθησή του πως οι σύμμαχοι «κάνουν λάθος».

Γιατί λοιπόν επιδιώκουν να μας εγκλωβίσουν στα υπερπλεονάσματα; Επειδή, λέει ο κ. Μητσοτάκης: (α) «Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας» και (β) «Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες. Οτι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας».

Η Κεντροδεξιά αντιμετωπίζει δεύτερη φορά τη δυσάρεστη εμπειρία που βάρυνε τους τελευταίους μήνες την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι σύμμαχοι «αντιμετωπίζουν συχνά με επιφύλαξη ακόμη και τη δική μας παράταξη», διαπιστώνει –και δεν κάνει λάθος– ο κ. Μητσοτάκης. Οι σύμμαχοι «βρίσκουν και τα κάνουν». Δεν είναι η πρώτη φορά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή