Τολμήστε, Κώστα Γαβρόγλου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ολοκληρωμένο προϊόν της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ σε γενικές γραμμές προτείνει λύσεις ορθές, κυρίως δε απολύτως λογικές, στο κρίσιμο σημείο μοιάζει σαν να διστάζει, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί. Διάβασα την πρότασή του για την αντιμετώπιση των πορτοφολάδων και των προγλωσσικών τραμπούκων που λυμαίνονται το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα πρέπει, λέει, να τους εξηγήσουμε ότι «όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη». Φρονώ ότι δεν αρκεί. Οφείλουν και οι καθηγητές να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να προκαλούν με γραβάτες και κοστούμια, να μη φορούν ρολόγια και να μη διατυπώνουν απόψεις που ενδέχεται να περιορίζουν το δικαίωμα των τραμπούκων να τους δέρνουν και να τα σπάνε. Οταν τις τρώνε να μη διαμαρτύρονται απρεπώς. Να εξηγούν με ήπιο τρόπο ότι κι αυτοί έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και, για καλό και για κακό, ας έχουν μαζί τους ένα αντίγραφο της τελευταίας φορολογικής δήλωσής τους. Ετσι ο διάλογος θα γίνει με επιχειρήματα. Αν μάλιστα συναντήσουν κάποιον που κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, οφείλουν να τον ρωτήσουν ευγενικά «γιατί, παιδί μου, κάνεις κακό στον εαυτό σου;» και να εξηγήσουν στον προμηθευτή του ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει διότι συμφωνούν μεν ότι για όλα φταίει ο φιλελευθερισμός, αλλά δεν θα μπορέσουμε να τον πολεμήσουμε αν το ρίξουμε στην «πρέζα». Καλόν είναι να μοιραστεί και ένα λεξικό της ανωτάτης προγλωσσικής ώστε να μπορούν να συνεννοούνται οι καθηγητές με τους χρήστες και τους τραμπούκους.

Χώρους αναψυχής προτείνει το πόρισμα της επιτροπής για την ασφάλεια των ΑΕΙ. Εκεί θα μπορούν οι καταληψίες να αναπαύονται πίνοντας κοκτέιλ, παίζοντας σκάκι και να χαλαρώνουν με την αγαπημένη τους μουσική. Γιατί να μην προβλέπονται μόνιμοι χώροι αναψυχής; Επάγγελμα κάνουν οι άνθρωποι και είναι κρίμα να τους αφήνουμε χωρίς μόνιμη στέγη. Προτείνω μάλιστα η οργάνωση αυτών των χώρων να δοθεί με απευθείας ανάθεση στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ο Ρουβίκων» για να μπορούν οι καταληψίες να αισθάνονται άνετα. Προτείνεται να αφαιρεθούν τα ΑΤΜ από τους χώρους των πανεπιστημίων. Και γιατί να αφαιρεθούν τα ΑΤΜ μόνον; Αν θέλουμε ριζική λύση του προβλήματος, ας κλείσουν τα πανεπιστήμια και έτσι δεν θα υπάρχει βία. Το έθνος με το βλέμμα καρφωμένο στον Κώστα Γαβρόγλου περιμένει ο γενναίος αυτός άνθρωπος να οδηγήσει τις προτάσεις της επιτροπής ώς εκεί που φθάνουν. Ελπίζω δε το σημερινό σημείωμά μου να βοήθησε κάπως.

Ο Πόπερ έλεγε ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Υπήρχε μια φυλή στην Ινδία που πίστευε ότι οι τίγρεις είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Δεν την ξέρει κανείς, γιατί την έφαγαν οι τίγρεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή