Το «Βιβλίο του Νερού» ή η σύνθλιψη κάθε βεβαιότητας

Το «Βιβλίο του Νερού» ή η σύνθλιψη κάθε βεβαιότητας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ- ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το Βιβλίο του Νερού

εκδ. Θίνες, σελ. 71

Σε μία υποτιθέμενη κοινωνία όπου «τα παιδιά των γειτόνων» μπορούν «να κολυμπάνε από ρετιρέ σε ρετιρέ» και «μια τελευταία μπαλίτσα οξυγόνου» στον πάτο μιας πισίνας μπορεί να περικλείει «τον μικρότερο εαυτό», όλα είναι πιθανά. Ενας κόσμος ρευστός όσο και σαρκαστικά ασταθής και απρόβλεπτος ορίζεται μέσα από μία σειρά εικονοποιημένων πεζών «ποιημάτων», που ο Ανδρέας Φιλιππόπουλος-Μιχαλόπουλος μας τα παραδίδει ως «φυσαλίδες» απελευθερωμένες. Το «Βιβλίο του Νερού» είναι ένα βιβλίο προσωπικό, όσο και ένα όνειρο που γλιστράει ήδη στη σιωπή της λήθης ή μία φαντασίωση που εμφανίζεται ως σπασμός. Ταυτόχρονα είναι και ένα βιβλίο ποιητικό, με εκείνη την ανομολόγητη έλξη στο άρρητο, ένα βιβλίο μύχιο αλλά όχι σκοτεινό.

Ζώντας ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Βενετία, ο Ανδρέας Φιλιππόπουλος-Μιχαλόπουλος «είναι καθηγητής θεωρίας και δικαίου και ταυτόχρονα καλλιτέχνης (www.picpoet.net)». Αναμφισβήτητα έχει δύο χαρακτηριστικά, που εύκολα εντοπίζει ο αναγνώστης. Ο κόσμος της δικής του αισθητικής είναι ρωμαλέος αλλά εμφανίζεται με ρηγματώσεις. Και η ελλειπτικότητά του προέρχεται από μακρές διαδρομές και ατέλειωτες ώρες μελέτης και παρατήρησης. Αυτό το απόσταγμα εκβάλλει, εν προκειμένω, σε σύντομα διηγήματα, θα έλεγε κανείς «στάσεις πεζού λόγου», με τις λέξεις σαν πετράδια να γεννούν συνειρμικές εικόνες, που όσο χτίζεται κάθε ιστορία τόσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ρεαλισμό.

Κανονικά, η λέξη ρεαλισμός θα έπρεπε να εξοριστεί πλήρως, καθώς ο κόσμος στο «Βιβλίο του Νερού» ενθαρρύνει μέσω της υδάτινης εμπειρίας, αίσθησης ή έλξης, μία ανεστραμμένη, εσωτερικευμένη και εν πολλοίς ψευδαισθητική εκδοχή του εαυτού. Τα πάντα ρέουν. Οι λεκτικές εικόνες θυμίζουν πολιτείες στον βυθό, εφιάλτες που στρογγύλεψαν με το φως της μέρας. Η εμπειρία της ανάγνωσης θυμίζει ρυθμό ποιητικής πρόζας. Οι φωτογραφίες παραπέμπουν σε εκλάμψεις μνήμης όταν το όνειρο διαλύεται στα αυλάκια του μυαλού. Ως έργο αισθητικής αξίας, το «Βιβλίο του Νερού» κολυμπάει στο άπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή