Χωρίς τέλος το πάρτι συνταγών στην Υγεία

Χωρίς τέλος το πάρτι συνταγών στην Υγεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φαρμακείο της Βόρειας Ελλάδας εκτελείται μεγάλος αριθμός συνταγών με γαληνικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Τα σκευάσματα αυτά είναι συγκεκριμένης εταιρείας, έχουν υψηλό κόστος και έχουν συνταγογραφηθεί όλα από τον ίδιο δερματολόγο, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να έχει ιατρείο στη νησιωτική Ελλάδα. Πάροχος σκευασμάτων ειδικής διατροφής, που έχει έδρα στην ευρύτερη περιοχής της Αττικής, εκτέλεσε το πρώτο εξάμηνο του 2018 γνωματεύσεις για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αξίας 118.000 ευρώ. Οι 110.000 ευρώ αφορούν σε γνωματεύσεις ενός μόνο γιατρού…

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις «προβληματικής» –το λιγότερο– συμπεριφοράς παρόχων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες εντοπίστηκαν από τους σαρωτικούς ελέγχους που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός με τη χρήση στατιστικής μεθοδολογίας στα πληροφοριακά συστήματά του. Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται κατά κύριο λόγο φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτήρια και πάροχοι υγειονομικού υλικού, που από τη στατιστική μελέτη των στοιχείων των εκτελεσμένων συνταγών και γνωματεύσεων, φαίνεται να έχουν συστηματικά πολύ «στενή συνεργασία» με συγκεκριμένους γιατρούς, να εμφανίζουν αξιοσημείωτη και αδικαιολόγητη αύξηση της δαπάνης που χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ και γενικότερα να έχουν συμπεριφορά που παραπέμπει σε πλασματική ή υπερβολική συνταγογράφηση.

Ηδη, από τα πρώτα 550 φαρμακεία που έχουν ελεγχθεί έως σήμερα, προτάθηκε να ελεγχθούν περαιτέρω τα 63. Ενδεικτικά εντοπίστηκε φαρμακείο σε βόρειο προάστιο της Αττικής να εκτελεί συστηματικά συνταγές μεγάλου κόστους με σκευάσματα παρεντερικής διατροφής καρκινοπαθών, που έγραφε ακτινολόγος νοσοκομείου που βρίσκεται σχεδόν στην άλλη άκρη του Λεκανοπεδίου. Οι ασφαλισμένοι για τους οποίους είχαν γραφτεί τα σκευάσματα διαμένουν σε διάσπαρτες περιοχές. Συνταγές συγκεκριμένων παιδιατρικών εμβολίων υψηλού κόστους συνταγογραφημένες από παιδίατρο κρατικής δομής, εκτελούνται στη συντριπτική τους πλειονότητα από φαρμακείο στον Πειραιά. Επιπλέον, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις –κυρίως στην Περιφέρεια– όπου μεγάλος αριθμός συνταγών που έγραψε συγκεκριμένος γιατρός εκτελούνταν σε φαρμακείο ιδιοκτησίας ατόμου με το ίδιο επώνυμο.

Οι περιπτώσεις ειδικής σχέσης γιατρών με παρόχους δεν περιορίζονται στα φαρμακεία. Ετσι, διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτέλεσε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ συνολικής αξίας 205.000 ευρώ, εκ των οποίων 160.000 ευρώ αφορούσαν σε παραπεμπτικά που είχε γράψει ένας μόνο γιατρός. Αντίστοιχα, διαγνωστικό κέντρο σε πόλη της Μακεδονίας από 310.000 ευρώ δαπάνης που χρέωσε στον ΕΟΠΥΥ, τα μισά (150.000 ευρώ) αφορούσαν στην εκτέλεση παραπεμπτικών ενός γιατρού. Φυσικοθεραπευτήριο στην Πελοπόννησο χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες αξίας 43.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 36.000 ευρώ αφορούσαν σε παραπεμπτικά του ίδιου γιατρού. Παρόμοια περίπτωση και με φυσικοθεραπευτήριο σε πόλη της Μακεδονίας, το οποίο εκτέλεσε παραπεμπτικά του ίδιου γιατρού αξίας 24.000 ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη που είχε χρεώσει ήταν 35.000 ευρώ.

Η νέα διαδικασία της στατιστικής επεξεργασίας των συνταγών που εισήγαγε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης θα γίνεται σε τακτική βάση (μηνιαία για τα φαρμακεία και εξαμηνιαία για τους λοιπούς παρόχους). Οι «ύποπτες» περιπτώσεις διαβιβάζονται στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ και η οποία εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και επιβάλλει κυρώσεις όπου απαιτείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή