«Μένει Ελλάδα» η Εθνική Πανγαία για την έκδοση του νέου ομολογιακού

«Μένει Ελλάδα» η Εθνική Πανγαία για την έκδοση του νέου ομολογιακού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λύση της έκδοσης ομολογιακού δανείου εντός συνόρων στρέφεται η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, μετά την ανεπιτυχή απόπειρα ανάλογης κίνησης στο εξωτερικό, νωρίτερα εντός του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες, η εισηγμένη προβλέπεται να εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή και εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Παρότι το διάστημα που μεσολάβησε η Ελλάδα εξήλθε του μνημονίου, το επενδυτικό κλίμα απέναντι στη χώρα και συνεπώς και στις εταιρείες που λειτουργούν εντός αυτής παραμένει μη ευνοϊκό, κάτι που αποτυπώνεται και στα προσφερόμενα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούνιο, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αποπειράθηκε να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας σε ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,5%-3,75%, προκειμένου να προχωρήσει στο στρατηγικό πλάνο της για την υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 500-700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020 και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, εν μέσω της εν λόγω διαδικασίας, ξέσπασε η κρίση στην Ιταλία, η οποία συμπαρέσυρε τα ομόλογα όλης της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και απέναντι στην εταιρεία, προσφέροντας μη συμφέροντες όρους δανεισμού. Η διοίκηση άφησε ένα περιθώριο επανάληψης της διαδικασίας στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο εντέλει αποφασίστηκε η επιστροφή σε μεταγενέστερο χρόνο και υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Τελικά, ούτε το 2019 φαίνεται πως θα διαφοροποιηθεί κάτι, καθώς το γεγονός ότι αναμένεται να αποτελέσει έτος εκλογών δεν συνηγορεί υπέρ μιας νέας απόπειρας. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσει και την ελεύθερη διασπορά μετοχών.

Μέχρι τότε, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο της. Στις επόμενες κινήσεις της περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο που αποκτήθηκε νωρίτερα εντός του έτους, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7. Στο εν λόγω ακίνητο, πρόκειται να λειτουργήσει μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειό του θα διατηρηθεί χρήση εμπορικού καταστήματος. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθούν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης.

Μπουτίκ ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει και στο ακίνητο που διαθέτει η Εθνική Πανγαία στην οδό Μητροπόλεως 23, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 4.300 τ.μ., όπου εκτός από το ξενοδοχείο, θα λειτουργήσει και εστιατόριο με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα. Το ακίνητο αποκτήθηκε έναντι τιμήματος της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ. Η αρχική συμφωνία είχε συναφθεί στο τέλος Ιουλίου του 2014, με την καταβολή προκαταβολής 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή