Εσείς με ποιον Τομ Χανκς μιλάτε;

Εσείς με ποιον Τομ Χανκς μιλάτε;

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Thomas Jeffrey Hanks started following you» (Ο Τόμας Τζέφρι Χανκς άρχισε να σας ακολουθεί). Πόσοι αλήθεια δεν θα κολακεύονταν από κάτι τέτοιο; Κάπως έτσι ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο η απίστευτη ιστορία με την έλευση του δημοφιλούς Αμερικανού ηθοποιού στην Αθήνα για τη βράβευσή του από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, που κατέληξε σε ένα θρίλερ για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τον περασμένο Ιούνιο, το νεοσύστατο Ινστιτούτο και η πρέσβειρα καλής θελήσεως Αντα Ηλιοπούλου έφεραν στην Αθήνα δύο γνωστούς Γάλλους σχεδιαστές μόδας με στόχο την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η επιτυχία της εκδήλωσης στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας έκανε τους διοργανωτές να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ με ένα πρόσωπο μεγάλου βεληνεκούς, έναν σταρ, που έχει όμως συνδεθεί με την Ελλάδα, τον Τομ Χανκς.

«Ακολουθώ τους λογαριασμούς του Τομ Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον στο Instagram και ξαφνικά μου ήρθε ένα αίτημα φιλίας από έναν Τόμας Τζέφρι Χανκς και καλή τη πίστει τη δέχθηκα», λέει στην «Κ» η κ. Ηλιοπούλου. Ετσι ξεκίνησε μια ηλεκτρονική συνομιλία με το πρόσωπο πίσω από τον λογαριασμό που έφερε το όνομα του γνωστού ηθοποιού και μάλιστα, όπως μας λέει η κ. Ηλιοπούλου, ακολούθησε και μια βιντεοκλήση. Η επικοινωνία συνεχίστηκε ηλεκτρονικά μέσω των σόσιαλ μίντια και ο φερόμενος ως Τομ Χανκς παρέπεμψε το Ινστιτούτο να επικοινωνήσει με την «Tom Hanks Management», μια εταιρεία που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τον ηθοποιό για τέτοιου είδους συνεννοήσεις.

Στην επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρο Καψάσκη, ο ίδιος δηλώνει ενήμερος για τη διαδικασία των συνεννοήσεων και πρότεινε η επίσκεψη και βράβευση του ηθοποιού να συνοδεύεται και από μια φιλανθρωπική κίνηση από την πλευρά του, όπως έναν λογαριασμό για τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Η απάντηση του φερόμενου ως Τομ Χανκς ήταν φυσικά θετική.

Εσείς με ποιον Τομ Χανκς μιλάτε;-1

Η ανακοίνωση του ηθοποιού και η πρόσκληση που κυκλοφόρησε για την εκδήλωση, την οποία έχει σταμπάρει ως «αναληθή» (untrue).

Η «Tom Hanks Management», ωστόσο, είχε και ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις τις οποίες οι διοργανωτές θεώρησαν ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Οπως επισημαίνει η κ. Ηλιοπούλου, η «Tom Hanks Managment» ζήτησε την καταβολή αρχικά 12.000 ευρώ σε λογαριασμούς που φέρονται να έχουν τελικούς αποδέκτες φιλανθρωπικά ιδρύματα σε διάφορες χώρες, όπως σε Δανία, Αυστραλία, Ισπανία κ.α. To «σκεπτικό» της συναλλαγής ήταν να «ωφεληθούν» από την εκδήλωση στην Αθήνα τα ιδρύματα που υποστηρίζει η «Tom Hanks Management». Οταν έγινε η αρχική κατάθεση, οι «εκπρόσωποι» επανήλθαν ζητώντας επιπλέον χρήματα που συνολικά έφτασαν περίπου τις 30.000 ευρώ. Στην αλληλογραφία με την κ. Ηλιοπούλου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η «Tom Hanks Managment» παραθέτει την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που εμφανίζεται να εκπροσωπεί ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Κοπεγχάγη. Οι φωτογραφίες που παραθέτει, ωστόσο, για να δείξει το «έργο» προκύπτει ότι είναι «δανεισμένες» από τηλεοπτικές σειρές και λογαριασμούς ιδιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας της ιστοσελίδας έχει την ίδια κατάληξη με το e-mail του υποτιθέμενου Τομ Χανκς. Ωστόσο, λίγες ώρες αφότου έγινε και η τελευταία κατάθεση των χρημάτων, η ονειρική εκδήλωση έγινε θρίλερ.

Η διάψευση

Την περασμένη Τετάρτη η σύζυγος του ηθοποιού Ρίτα Γουίλσον από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και χθες ο ίδιος ο Τομ Χανκς με τον ίδιο τρόπο διέψευσαν κατηγορηματικά την εμφάνισή τους στην εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δηλώνοντας ότι ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με τους Ελληνες διοργανωτές, δεν εκπροσωπούνται από την «Tom Hanks Management» και ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο. Για το ζήτημα της εισόδου στην εκδήλωση η κ. Ηλιοπούλου διευκρινίζει ότι δεν υπήρξαν εισιτήρια και ότι οι προσκλήσεις δόθηκαν ονομαστικά σε 300 άτομα. «Τα χρήματα που ζητήθηκαν αποπληρώθηκαν από δύο οικογένειες που στηρίζουν το ίδρυμα και σε καμία περίπτωση δεν πήραμε ούτε είχαμε σκοπό να πάρουμε χρήματα από τους καλεσμένους της εκδήλωσης», σημειώνει η κ. Ηλιοπούλου η οποία έχει απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το ΕΙΠΔ από την πλευρά του τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η εκδήλωση ήταν δωρεάν για τους προσκεκλημένους και ότι διεξάγεται έρευνα «για να διαπιστωθεί αν ο Οργανισμός και συγκεκριμένα η εκπρόσωπός του κ. Αντα Ηλιοπούλου έπεσε θύμα εξαπάτησης από δήθεν εκπρόσωπο του κ. Χανκς, καθώς επίσης και κατά πόσον τα έγγραφα που ο Οργανισμός έχει στη διάθεσή του είναι αυθεντικά ή όχι». Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς τελικά ενημερώθηκαν οι δύο σταρ και εμφάνισαν την πρόσκληση της εκδήλωσης στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Φαίνεται, πάντως, ότι στην παγίδα της «Tom Hanks Management» δεν έπεσε μόνο το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας αλλά και αρκετές εταιρείες-χορηγοί που συνέδραμαν την εκδήλωση για τη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων, τους οποίους θα υποδέχονταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. Ολοι θα ήταν εκεί το βράδυ της Κυριακής, εκτός από έναν. Τον Τομ Χανκς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή