Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ακομμάτιστοι για τα βιβλία Ιστορίας

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Απόστολος Λακασάς σε άρθρο του («Κ» 27-9-2018) αναφέρει τα σχέδια του κ. υπουργού Παιδείας για καθιέρωση νέας φιλοσοφίας στη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Εντάσσονται θέματα όπως η τζιχάντ, ο ελληνικός Εμφύλιος και το Ολοκαύτωμα. Στα σχέδια προθέσεων δεν αναφέρεται η μέθοδος επίτευξης αντικειμενικότητας στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Αναφέρω ένα παράδειγμα προς στήριξη των απόψεών μου. Πάγια θέση της Αριστεράς ήταν ότι ο Δεκέμβριος του 1944 ήταν το «διαμάντι της εθνικής αντίστασης». Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαχών, ο τότε αρχηγός του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος και οι οπαδοί του υποστήριζαν ότι η επέμβαση των Αγγλων ήταν μία ιμπεριαλιστική κίνηση για υποδούλωση του ελληνικού λαού. Στο πνεύμα αυτό, ο Γ.Σ. απέρριπτε κάθε πρόταση ειρήνευσης και διακοπής της αιματοχυσίας. Λίγες ημέρες αργότερα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ο Γ.Σ. δηλώνει: «Τα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα για στρατιωτικούς λόγους. Τη σύγκρουση των Αγγλων και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ τη θεωρούμε ως ατυχή σύγκρουση που πέρασε και θα ξεχασθεί. Μα, αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας» («Ριζοσπάστης», 15-2-45).

Αυτή τη μεταστροφή της ηγεσίας του Κ.Κ. ένας αριστερός δάσκαλος πώς θα την ερμηνεύσει αντικειμενικά στους μαθητές του; Πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμη να διδαχθούν τα γεγονότα της Κατοχής. Επειδή ο κάθε υπουργός τροποποιεί, ανάλογα με τα ιδεολογικά του πιστεύω, τα θέματα της Παιδείας, προτείνω, όπως στις επιτροπές σχεδιασμού των νόμων, να μετέχουν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών που να μην ανήκουν σε κόμματα. Αυτό θα είναι μία ελάχιστη εγγύηση αντικειμενικότητας.

Γεωργιος Αραμπατζης, Χολαργός

Παιδεία, κριτική και οι προτάσεις

Κύριε διευθυντά
Πάλι με εξέπληξε ο κ. Χρ. Γιανναράς με την επιφυλλίδα του στην «Κ» της 23/9, στην οποία αναφέρει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία αντιπρόταση για την Παιδεία».

Ως απλός δημοκρατικός πολίτης παρακολουθώντας τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων έχω ενημερωθεί ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη για την Παιδεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κατάργηση των νόμων για την Παιδεία που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, επαναφορά ελαφρώς βελτιωμένου του νόμου, γνωστού ως νόμου Διαμαντοπούλου, δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου σχολείου σε κάθε περιφέρεια της χώρας, δικαίωμα φοίτησης σε δημόσιο πανεπιστήμιο μόνον σε όσους έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις βαθμό τουλάχιστον 10, απελευθέρωση των σχολείων από την τυραννία των καταληψιών, των αναρχικών και των κουκουλοφόρων, σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και ίδρυση ξενόγλωσσων σχολών στα πανεπιστήμιά μας.

Ενδέχεται ορισμένοι να διαφωνούν με τις προτάσεις, όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι αυτές δεν αποτελούν «αντιπρόταση για την Παιδεία». Γνωρίζει ο κ. Γιανναράς άλλον αρχηγό κόμματος, τουλάχιστον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που να έχει εξαγγείλει προεκλογικώς τόσο λεπτομερείς και τόσο προοδευτικές προτάσεις για την Παιδεία; Αν το γνωρίζει, ας μας το πει. Ομως ο κ. Γιανναράς γράφει και ότι (ο κ. Μητσοτάκης) «ούτε τολμάει να ψελλίσει ποιον, τελευταία στιγμή, θα ορίσει υπουργό». Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμά μας ορίζει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, που έχουν δικαίωμα ψήφου, εκλέγουν τον πρωθυπουργό και τον εξουσιοδοτούν να επιλέξει τους υπουργούς του και να κυβερνήσει, αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε μεταπολεμικώς αρχηγός κόμματος που να έχει καταθέσει προεκλογικώς τον κατάλογο των μελών του μελλοντικού υπουργικού του συμβουλίου.

Θεοδοσιος Δοσιος, Θωρακοχειρουργός

Ακίνητα, εφορία και το παράλογο

Κύριε διευθυντά
Καμιά φορά στην Ελλάδα ψηφίζονται και νόμοι φορολογικοί προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να είναι ολοκληρωμένοι.

Εξηγώ: Πριν από λίγα χρόνια θεσπίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια για την αξία των ακινήτων για τις μεταβιβάσεις τους (πωλήσεις, δωρεές, κληρονομιές κ.ά.). Ομως σε όλους τους νομούς υπάρχει ένα 2% των ακινήτων που εξαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνεις ειδικό «ντιλ» με την εφορία και να συμφωνήσεις σε αξίες εξωπραγματικές.

Ετσι, έχουμε το εξής απαράδεκτο: Γειτονικά ακίνητα να έχουν μεγάλες διαφορετικές αξίες για την εφορία γιατί το ένα ακίνητο είναι σε άλλο δήμο που έχει αντικειμενικές αξίες και το άλλο ακίνητο ανήκει ατυχώς σε άλλο δήμο χωρίς αντικειμενικές αξίες. Τι γνώμη έχει επ’ αυτού το αρμόδιο υπουργείο; Σημειωτέον ότι εκεί όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες οι μεταβιβάσεις έχουν νεκρώσει.

Αριστοτελης Παπαδοπουλος, Βραχάτι Κορινθίας

Ο διαγωνισμός και ο ΔΕΔΔΗΕ

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή δημοσίευμα στο φύλλο Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου, στη σελίδα 2 της Οικονομικής «Κ», με τίτλο «40 εκατ. για ψηφιακή χαρτογράφηση του δικτύου διανομής ενέργειας», ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει τα εξής: Το αντικείμενο του διαγωνισμού με τίτλο «Ψηφιοποίηση - Αποτύπωση - Καταχώριση γεωγραφικών και περιγραφικών δεδομένων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 57 περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ στη βάση δεδομένων γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών», προϋπολογισμού 32.370.000 πλέον ΦΠΑ, για το οποίο προφανώς γίνεται λόγος στο δημοσίευμα, δεν αφορά την προμήθεια ή την εξασφάλιση γεωγραφικών υποβάθρων για όλη την Ελλάδα.

Αφορά την ψηφιοποίηση και την ταξινόμηση του έγχαρτου και λοιπού αρχείου των 57 περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ψηφιακή αποτύπωση όλων των στοιχείων του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης με ακρίβεια καλύτερης του ενός μέτρου και καταχώριση πλήθους τεχνικών πληροφοριών για το καθένα τους στη βάση δεδομένων του ήδη λειτουργούντος Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) Smallworld Electric Office.

Σημειώνεται ότι: Τα ψηφιακά υπόβαθρα για όλη την Ελλάδα έχουν ήδη εξασφαλισθεί μέσω του ανοικτού λογισμικού Open Street Map (OSM) και της χρήσης ειδικού πρόσθετου (plugin) που έχει ήδη υλοποιηθεί.

Τo υπόβαθρο αυτό προκρίθηκε έναντι των άλλων διαθέσιμων λύσεων, όπως το γεωγραφικό υπόβαθρο του κτηματολογίου και το Google maps, λόγω αφενός του εξαιρετικά χαμηλού κόστους κτήσης (16.000 ευρώ) και αφετέρου λόγω του ότι τα διανυσματικά δεδομένα του OSM μπορούσαν να ενσωματωθούν στη βάση δεδομένων του GIS που έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτή η δυνατότητα, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη από τα άλλα ελεύθερα γεωγραφικά υπόβαθρα, επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του GIS με τη δημιουργία χωρικών ερωτημάτων και αναφορών.

Το σύστημα GIS, στο οποίο πρόκειται να καταχωρισθούν τα στοιχεία του δικτύου είναι το Smallworld Electric Office της General Electric, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος GIS έχει προκύψει έπειτα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Απο το Γραφειο Τυπου ΔΕΔΔΗΕ

Αντί voucher θέλω κουπόνι

Κύριε διευθυντά
Βάουτσερ (voucher) τα ΜΜΕ, αλλά και η αρμόδια υπουργός, ονομάζουν την έντυπη εντολή που προσκομίζουν οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς για την εγγραφή των παιδιών τους σε αυτούς!
Γιατί λοιπόν χρησιμοποιείται η αγγλική λέξη voucher και όχι κάποια ελληνική από το πολύ πλούσιο λεξιλόγιό μας όπως π.χ.: δελτίο, έντυπο, απόδειξη, εντολή, κουπόνι κ.ά.!
Oπως αναφέρει στο «Αξιον Εστί» ο Ελύτης «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»)!

Φριξος Δημου, Πλοίαρχος Ε.Ν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ