Χωρίς προσχέδιo για το Brexit στη Σύνοδο

Χωρίς προσχέδιo για το Brexit στη Σύνοδο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρόλο που ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit αύριο το βράδυ μετά το δείπνο των «27» στις Βρυξέλλες, κάτι τέτοιο πλέον δεν αναμένεται.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανή παρά ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δυστυχώς, η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα από το Μισέλ Μπαρνιέ και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας ενόψει της αυριανής Συνόδου για το Brexit», υπογράμμισε χθες ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις της περασμένης Κυριακής, όταν ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit Nτομινίκ Ραμπ δεν δέχθηκε να εγκρίνει τον συμβιβασμό στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, διέκοψαν απότομα τα σχέδια που ήθελαν μία αρχική συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά σημεία την Τετάρτη, παρουσία της Μέι. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρος. «Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις, μία σειρά από θέματα παραμένουν άλυτα, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις πριν από το προγραμματισμένο δείπνο για το άρθρο 50 την Τετάρτη το βράδυ» είπε, με τα λόγια του να θυμίζουν τις δύσκολες μέρες για την Ελλάδα το 2015.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις «αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκες» από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, «οφείλουμε μολαταύτα να παραμείνουμε αισιόδοξοι και αποφασιστικοί», καθώς «υπάρχει η καλή πρόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Τουσκ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.

Και ενώ οι προσδοκίες είναι μάλλον χαμηλές για ένα προσχέδιο συμφωνίας την Τετάρτη το βράδυ, η χορογραφία που αναμένεται είναι η ακόλουθη. Πρώτα η κ. Μέι θα παρουσιάσει στους «27» τις κόκκινες γραμμές της, «μέχρι πού βάζει τα όριά της» όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Στη συνέχεια θα περάσει εκτός της αίθουσας και οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. χωρίς την παρουσία της κ. Μέι και κατά τη διάρκεια δείπνου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για το ποια είναι τα δικά τους όρια. «Είναι εντυπωσιακό πως δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κράτος- μέλος που να διαφοροποιείται στο θέμα του Brexit», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να τονίσει ότι δεν αναμένει να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους «27». Στη συνέχεια η κ. Μέι θα κληθεί να αξιολογήσει την απόφαση των «27» και να πάρει τις αποφάσεις της.

Η Ευρ. Επιτροπή πάντως ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σενάριο της μη συμφωνίας, καθώς υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα στη διαδικασία. Αναμένεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα να δημοσιεύσει μία νέα σειρά ανακοινώσεων, προειδοποιώντας επιχειρήσεις και κράτη-μέλη για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ένωση χωρίς συμφωνία.

«Ας μην εγκαταλείψουμε» την προσπάθεια προέτρεψε ο Τουσκ, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ώς την ημερομηνία της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., την 29η Μαρτίου. «Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εμποδίσει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλα τα μέρη», συνέχισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή