Αμεση ανάλυση: Η πραγματική εστία κρίσης στην κυβέρνηση

Αμεση ανάλυση: Η πραγματική εστία κρίσης στην κυβέρνηση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλος κυβερνητικός εταίρος θεωρείτο επίφοβος για πρόκληση κυβερνητικής κρίσης και από άλλον, τελικά, μας προέκυψε αυτή. Μπορεί να έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά ως συνεργαζόμενος σε αυτή συμμετέχει και ο κ. Κοτζιάς, ως επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, η οποία εντάχθηκε προεκλογικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου επιβεβαιώνουν δύο στοιχεία:

– πρώτον, ότι το κρίσιμο εσωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση ήταν αυτό ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες ανέφεραν εδώ και αρκετούς μήνες ότι υπήρχε διάσταση απόψεων έως και δυσαρέσκεια εκατέρωθεν για χειρισμούς σε σχέση με καίριες πτυχές των εθνικών θεμάτων. Ωστόσο, οι διαφωνίες και η διάσταση απόψεων κρατήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, δεν εκφράστηκαν μεγαλοφώνως, δεν έλαβαν την δημοσιότητα που έλαβαν οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του κ. Πάνου Καμμένου. Αποδείχθηκαν, ωστόσο, όπως οι εξελίξεις καταδεικνύουν, πολύ πιο ουσιαστικές, πολύ πιο σοβαρές, πολύ πιο καθοριστικές για την πορεία της κυβέρνησης,.

– και, δεύτερον, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν βρει ένα μοντέλο συνύπαρξης και αδιατάρακτης συνέχισης της κοινής πορείας, παρά τις μεγαλόστομες και μεγαλόφωνες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, οι οποίες δεν αφορούν δευτερεύονται, περιθωριακά ζητήματα, αλλά κεντρικές και ουσιαστικές επιλογές της κυβέρνησης. Μοντέλο τις αντοχές του οποίου δεν θέλησε να δοκιμάσει ο πρωθυπουργός, όταν ο κ. Κοτζιάς ζήτησε υποστήριξη στην θέση ότι δεν μπορεί να μπαίνει στα χωράφια του ο υπουργός Αμυνας.

Μένει να φανεί εάν η κρίση που εκδηλώθηκε με την παραίτηση του κ. Κοτζιά θα σταματήσει εδώ, η θα έχει και «μετασεισμούς» συνολικά για την κυβερνητική ευστάθεια.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον κ. Κοτζιά, από τις τάξεις του ΠΡΑΤΤΩ προέρχεται και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή