Σουρεαλισμός στη Φιλοσοφική – Υβρεις, επιθέσεις και απειλές κατά καθηγητών για το «γραφείο» του «Ρουβίκωνα»

Σουρεαλισμός στη Φιλοσοφική – Υβρεις, επιθέσεις και απειλές κατά καθηγητών για το «γραφείο» του «Ρουβίκωνα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» και ομάδα φοιτητών έβρισαν, απείλησαν, έσπρωξαν τους πανεπιστημιακούς, για να επιβάλουν την παρουσία τους εντός του πανεπιστημιακού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Και αυτό, διότι οι καθηγητές, με μια συμβολική ενέργεια, η οποία ωστόσο εκθέτει την αβελτηρία των υπευθύνων για το ξέφραγο αμπέλι που έχουν καταντήσει τα ΑΕΙ του κέντρου, εμπόδισαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να εισέλθουν στον χώρο που κατέλαβαν στην εμβληματική σχολή. Ωστόσο, η πολιτεία αδιαφορεί. Από την πλευρά της, η Σύνοδος Πρυτάνεων κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην τις μεταθέτει στα πανεπιστήμια.

Ανθρώπινη αλυσίδα

Ειδικότερα, χθες το πρωί μια ομάδα πανεπιστημιακών σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο γραφείο 516 της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο έχει καταληφθεί από την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέλη της να εισέλθουν στον χώρο. Ο «Ρουβίκωνας» έχει ανακοινώσει ότι κάθε Τετάρτη μέλη του θα βρίσκονται στη Φιλοσοφική για να ενημερώνουν τους φοιτητές σχετικά με τη δράση και τις ιδέες τους.

Ωστόσο, οι καθηγητές που έστησαν την ανθρώπινη αλυσίδα βρήκαν μπροστά τους φοιτητές, οι οποίοι φαίνεται να είναι ομοϊδεάτες του «Ρουβίκωνα», με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Ενδεικτικά, ακούστηκε ακόμη και η απειλή από τους φοιτητές ότι «θα περάσουν πάνω από τους καθηγητές» αν εκείνοι δεν απομακρυνθούν. Το πανό που κρατούσαν αρχικά είχε την υπογραφή «Ρουβίκωνας», κατόπιν ωστόσο προσέθεσαν «φοιτητική παράταξη “Ρουβίκωνας”». Βεβαίως, μετά την αποχώρηση των καθηγητών, μέλη του «Ρουβίκωνα» μπήκαν στην αίθουσα 516.

Σουρεαλισμός στη Φιλοσοφική – Υβρεις, επιθέσεις και απειλές κατά καθηγητών για το «γραφείο» του «Ρουβίκωνα»-1

Η κίνηση των καθηγητών κρίνεται συμβολική, όπως ανέφερε στην «Κ» η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου. «Ηταν μια περήφανη, αξιοπρεπής αντίδραση. Τιμήσαμε το λειτούργημά μας», δήλωσε στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, που μετείχε στην αλυσίδα. «Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος. Δεν είναι ο ρόλος των καθηγητών να κάνουν ανθρώπινες αλυσίδες, ούτε το πανεπιστήμιο ως ίδρυμα από τον νόμο έχει κάποια υπηρεσία που να προφυλάσσει τους χώρους του. Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να ασκήσουμε βία, ακόμα και αν τη δεχθούμε. Μπορεί όμως η πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της να δώσει λύση. Ηταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να αποτρέπουμε τέτοια προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, να παρέμβουν η πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας ώστε το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά που έχει να κάνει. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Φιλοσοφική.

Μετά τα γεγονότα, οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής αποφάσισαν για σήμερα τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής. Από την πλευρά του, το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων δήλωσε: «Η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και στον εκφοβισμό. Επειδή σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ό,τι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή