Φραγή στην… εξομολόγηση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμάχη Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την απόφαση του Φαναρίου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, επεκτάθηκε σχεδόν αμέσως και στο Αγιον Ορος. Το Πατριαρχείο Μόσχας με δηλώσεις του εκπροσώπου του μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα απαγορεύει στους ουκ ολίγους Ρώσους πιστούς που εφεξής θα ταξιδεύουν στον Αθω για προσκύνημα να μεταλαμβάνουν και να εξομολογούνται. Κάλεσε ακόμη τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να μην ενισχύουν με δωρεές τα μοναστήρια του Αθω και να διαθέτουν τα χρήματά τους για ενίσχυση προσκυνημάτων στην πατρίδα τους.

Με δεδομένο ότι οι χιλιάδες Ρώσοι που συρρέουν κάθε χρόνο εκεί δεν έρχονται για να απολαύσουν το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του, αλλά να καταθέσουν το θρησκευτικό τους «είναι», η Εκκλησία τους επιχειρεί να «τιμωρήσει» το Φανάρι πλήττοντας την εικόνα του Ορους στην παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα, αλλά και την οικονομία του.

Το πώς θα μπορεί να ελέγξει η Μόσχα εάν ο ευλαβής πιστός που θα ταξιδέψει από τις εσχατιές της Ρωσίας μετέλαβε ή εξομολογήθηκε είναι ένα ερώτημα, όμως εάν ισχύσει το ρωσικό «απαγορευτικό» για τα επόμενα χρόνια, μάλλον δεν θα ξαναδούμε στον Αθω τον Πούτιν ή άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους ν’ ανάβουν κεριά και να προσκυνούν εικόνες. Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος πέταξε το γάντι σύγκρουσης στον κ.κ. Βαρθολομαίο από την Ουκρανία στον Αθω και το Φανάρι πιθανότατα δεν θα το αφήσει κάτω. Το Αγιον Ορος τελεί υπό την πνευματική κυριαρχία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που πλην των ζητημάτων ασφαλείας τα οποία είναι της αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη λειτουργία του· εκεί ανήκει και η «κιβωτός» του παρακμάζοντος ρωσικού μοναχισμού στον Αθω, η Μονή Παντελεήμονος. Πέραν των γενικότερων σχεδίων της Ρωσίας, ο ανορθόδοξος τρόπος που το Πατριαρχείο Μόσχας επιχειρεί να εγκαταστήσει, άνευ αδείας του Φαναρίου, ομοεθνείς του στην Παντελεήμονος και σε άλλα καθιδρύματα, οι οποίοι ύστερα από ένα μικρό διάστημα παραμονής ως κοσμικοί ενδύονται το ράσο, αποτελεί ένα πρόβλημα που ο κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται αποφασισμένος να επιλύσει σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία.

Για τη Μόσχα, η ενίσχυση με δικούς της μοναχούς του αποκαλούμενου ρωσικού μοναστηριού, όπου όμως πλέον πλειοψηφούν οι Ουκρανοί μοναχοί, είναι υψίστης σημασίας, αλλά το Φανάρι είναι αυτό που αποφασίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή