Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου

Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Οι πιο σημαντικές διακρίσεις ανάμεσα στους λαούς δεν είναι πια ιδεολογικές, πολιτικές ή οικονομικές. Είναι πολιτισμικές». Σάμιουελ Χάντινγκτον.

Μου πήρε μισή ώρα, αν με πιστεύετε, για να βρω έναν τρόπο να ξεκινήσω το κομμάτι αποφεύγοντας την ενοχλητική επισήμανση «το είχα πει εγώ!» και, δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Ξεκινώ, λοιπόν, με έναν σεμνό πανηγυρισμό, διότι χθες ήταν για μένα μια ξεχωριστή μέρα, καθώς η έρευνα του αμερικανικού Pew Research Institute, την οποία παρουσίασε η «Κ», επιβεβαιώνει πλήρως τη θεωρία μου περί του εξυπνότερου λαού του κόσμου.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι σοβαρή. Διήρκεσε δύο χρόνια (2015-2017), έγινε σε 34 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και σε αυτή συμμετείχαν 56.000 άτομα. Το 76% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, ταυτίζει τη θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Το 92% πιστεύει στην ύπαρξη Θεού (στη Ρωσία το 75%). Το 89% πιστεύει στην πολιτισμική του ανωτερότητα (ακολουθούν Βούλγαροι και Ρώσοι με μόλις 69%). Το 75% ταυτίζει το αίμα (την καταγωγή) με την εθνική ταυτότητα. Το 70% απορρίπτει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το 66% πιστεύει στο κακό μάτι. Το 52% θα ήθελε την απαγόρευση των εκτρώσεων. Τέλος, μόνο το 31% και το 35% θα αποδέχονταν αντιστοίχως μουσουλμάνο και Εβραίο ως μέλος της οικογένειάς τους.

Ουσιαστικά, η έρευνα επιβεβαιώνει και εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου την ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής των πολιτισμών ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, τη σημασία της οποίας, στον κόσμο που αναδύθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ανέδειξε πρώτος ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, στο περίφημο δοκίμιο του 1993 για τη σύγκρουση των πολιτισμών. Το σπουδαίο για εμάς και αυτό που μας κατοχυρώνει τον τίτλο του εξυπνότερου λαού του κόσμου είναι ότι, με τις επιδόσεις που καταγράφουμε στην έρευνα, οι Ελληνες πρωτεύουμε στην κατάταξη των καθυστερημένων: είμαστε οι ψωνάρες της Ευρώπης! Μη σας φαίνεται βαρύ. Το 89% των Ελλήνων πιστεύει στην ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, όταν ο αμέσως επόμενος ακολουθεί με είκοσι μονάδες διαφορά. Τι άλλο θέλετε;

Πέραν των άλλων, τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποδεικνύουν πόσο αβάσιμη είναι η πεποίθηση, που επικρατεί σε ποσοστό 30% μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού, ότι μας ψεκάζουν τα αεροπλάνα των διεθνών αερογραμμών, με σκοπό να μας αποβλακώσουν. Μα και να μπορούσαν να το κάνουν, δεν θα είχαν λόγο! Μπορούμε και μόνοι μας να αποβλακωθούμε, δεν χρειαζόμαστε παρεμβάσεις τρίτων.

Εχει ενδιαφέρον η παρατήρηση των ερευνητών, όπως τη μεταφέρω από το χθεσινό δημοσίευμα, ότι «η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Τους διαφεύγει, εντούτοις, η φρικτή ειρωνεία ότι οι περισσότεροι Ελληνες σήμερα σέβονται και τιμούν τους ηττημένους του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ περιφρονούν τους νικητές. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που θα ήθελαν η Ελλάδα να είχε βρεθεί από την άλλη πλευρά του Παραπετάσματος. Αυτή η αντίφαση, από τη μία να αγωνίζεσαι για σοσιαλισμό και από την άλλη να καταναλώνεις μανιωδώς τα αγαθά του καπιταλισμού, είναι κάτι άλλο που επίσης καθιστά τους Ελληνες τον εξυπνότερο λαό του κόσμου.

Ωραία τα ρητά στα οποία καταφεύγουμε για να τονώνουμε την αισιοδοξία μας, αλλά με τέτοια μυαλά, όπως αυτά που καταγράφονται στην έρευνα, η δημοκρατία μόνον αδιέξοδα θα έχει στην Ελλάδα. Και είναι τραγικό αυτό, διότι δεν έχουμε τίποτε άλλο εκτός από τη δημοκρατία. Αφού μιλούμε για τραγωδία –ελληνική επινόηση η τραγική θέαση του ανθρώπου, μην το ξεχνάμε– καλό είναι στο τέλος να υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας, έστω αμυδρή. Για να θυμίζει ότι η ζωή πάντα συνεχίζεται. Διάβαζα προ ημερών για μια άλλη έρευνα, δημογραφικού χαρακτήρα αυτή, βάσει της οποίας το έτος 2050 οι Ελληνες θα είμαστε λιγότεροι κατά δύο εκατομμύρια. Αν αυτό θα συμβεί σε τριάντα και κάτι χρόνια από σήμερα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, στον πληθυσμό της Ελλάδος, είμαστε δέκα εκατομμύρια οι γνήσιοι Ελληνες («με ελληνικό αίμα», όπως πιστεύει το 75% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα), τότε μπορούμε να υποθέσουμε βασίμως ότι, εφόσον η μείωση του πληθυσμού συνεχίσει στον αυτό ρυθμό, το έτος 2170, δηλαδή 120 χρόνια μετά το 2050, οι Ελληνες θα έχουν εξαλειφθεί από την Ελλάδα! (Ισως να διατηρούνται αλλού. Σε κοινότητες εκτός Ελλάδος, σε μουσεία ή σε ανθρωπολογικούς κήπους, αλλά δεν θα υπάρχει κίνδυνος από αυτούς…) Επομένως, το μέλλον αυτού του τόπου διαγράφεται λαμπρό! Αλλά μετά το έτος 2170, οπότε υπομονή.

Σχολαστικό

Στην ουσία της υπόθεσης δεν θα μπω, διότι η ανατομία της ψωνάρας είναι βαρετή υπόθεση. Θα σταθώ σε μία λεπτομέρειά της μόνο. Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Σόρος, τον Ιούνιο του 2015, ζήτησε τηλεφωνικώς από τον Τσίπρα να τον διώξει από την κυβέρνησή του. Πώς μπορεί να είναι σίγουρος; Ολοι ξέρουμε τι αγγλικά καταλάβαινε και μιλούσε ο Τσίπρας τον Ιούνιο του 2015…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή