Οι μύκητες και ο πλανήτης Κρόνος στο φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών

Οι μύκητες και ο πλανήτης Κρόνος στο φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ζωολόγος καταγράφει την καθημερινότητα και τις κοινωνικές ιεραρχίες των μακάκων toque, που ζουν στα ερείπια ενός αρχαίου ναού στη ζούγκλα της Σρι Λάνκας («Μια ζωή ανάμεσα σε μαϊμούδες»). Μια ομάδα επιστημόνων συγκεντρώνει στοιχεία για τους μεγάλους σεισμούς του 2016 στην Ιταλία («Κυνηγώντας σεισμούς»). Σολομοί ακολουθούν το μοναδικό ποτάμι που εξακολουθεί να κυλάει στη διάρκεια του αρκτικού χειμώνα («Η ζωή στα όριά της»). Το διαστημικό όχημα Κασίνι επιχειρεί να προσεγγίσει τον πλανήτη Κρόνο («Βουτιά θανάτου στον Κρόνο»). Αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, που διοργανώνει το Caid-Κέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης, επιστρέφει για 12η χρονιά και υπόσχεται να μας μυήσει στα μυστικά των τελευταίων ανακαλύψεων στα πεδία της ιατρικής, της βιολογίας, της αστρονομίας κ.ο.κ. με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο. Με περισσότερες από 25 ταινίες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, ένα αφιέρωμα με τίτλο «Ερευνα και Καινοτομία» και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις, το φετινό φεστιβάλ φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από σήμερα έως την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ολες οι ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Το βασίλειο – πώς οι μύκητες έγιναν ο κόσμος μας», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ των Simon Nasht και Annamaria Talas, το οποίο μεταφέρει το κοινό στο μυστικό σύμπαν των μυκήτων, για να αφηγηθεί, ουσιαστικά, ολόκληρη την ιστορίας της Γης. Οι παράξενοι «πρωταγωνιστές» του φιλμ δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί, έχουν όμως την ικανότητα να θεραπεύουν ασθένειες, να μετατρέπουν χαρτόκουτα σε δάση και, αν τους δίναμε την ευκαιρία, ίσως θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις κοιλάδες του πλανήτη Αρη σε κήπο της Εδέμ. Αρκετά διαφορετική είναι η ατμόσφαιρα του «Βιταμανία», που συνυπογράφουν οι βραβευμένοι με Εmmy παραγωγοί της Genepool Productions με τον κινηματογραφιστή και επιστήμονα Derek Muller, δημιουργό του δημοφιλούς καναλιού Veritasium στο YouTube. Η ταινία καταπιάνεται με το ζήτημα των συμπληρωμάτων διατροφής, που καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν ένα δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και επιχειρεί να δώσει ψύχραιμες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πόσο ασφαλείς είναι τελικά όλες αυτές οι βιταμίνες;» ή «πώς μπορούν οι γονείς να λάβουν σωστές αποφάσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών τους;».

Ξεχωρίζουν, επίσης, η σειρά «Λαμπρά μυαλά» του Pablo Rosenblatt που εστιάζει στη ζωή και στο έργο σημαντικών Χιλιανών επιστημόνων, το «Τι είναι το σύμπαν;», το οποίο καταπιάνεται με τα μεγαλύτερα ερωτήματα της αστροφυσικής, και το «Σύνδρομο εγκλεισμού», που αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Βελγίδας «παγιδευμένης» μέσα στο ίδιο της το σώμα.

​​Περισσότερα στο https://www.caid.center.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή